Fresh Press portal
Svijet Vijesti

Azerbejdžanske snage oslobodile 22 naseljena područja

An ethnic Armenian soldier fires an artillery piece during fighting with Azerbaijan's forces in Nagorno-Karabakh
FOTO: Reuters

Azerbejdžanske oružane snage su od početka akcije spašavanja okupiranih teritorija do sada osobodile 22 naseljena područja, saopćilo je Ministarstvo odbrane Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Ministarstva podijeljene su informacije o operaciji koju je Azerbejdžan pokrenuo za oslobađanje okupiranih teritorija u Nagorno-Karabahu.

Prema pouzdanim azerbejdžanskim izvorima, azerbejdžanske oružane snage do sada su od okupacije oslobodile 22 naselja. Oslobođeni su grad Cebrail, te sela Karahanbeyli, Asagi Seyitahmetli, Mehdili, Asagi Maralyan, Kuycak, KendHoradiz, Cakirli, Buyuk Mercanli, Seybey, Talis, Karkulu, Sukurbeyli, Yukarı Maralyan, Cereken, Daskesen, Horovlu, Dejan, Mahmutlu, Caferabat, Sugavusan i Papi”, navedeno je u saopćenju.

Armenske snage su 27. septembra izvele nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno-Karabah, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku. Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više