Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Bakir Nakaš: “Moramo biti oprezni, ovo je tek prvi val koronavirusa”

U BiH i dalje je pogoršana epidemiološka situacija. Broj zaraženih iz dana u dan sve je veći. Stanje u BiH nije nimalo dobro i svi se strogo moramo pridržavati mjera i uputa, upozorio je za “Avaz” infektolog Bakir Nakaš.

Sigurno da ovakva situacija govori da se radi o ozbiljnosti koju ne treba zanemariti, što smo možda do sada i radili, nadajući se da je ovo val koji prolazi i da ćemo u ljetnom periodu biti bez novih slučajeva. Evo, pokazalo se suprotno” – ističe Nakaš.

Mišljenja je da bi krizni štabovi na osnovu dosadašnjih iskustava morali prilagoditi politiku trenutnoj situaciji i educirati stanovništvo o virusu.

Građani moraju shvatiti ozbiljnost stanja, ne samo putem naredbe, nego i putem edukacije. Moraju znati šta ih sljeduje ako se zaraze, kako da se zaštite. Evidentno je da je ovo još prvi val, koji traje. Sad je pitanje kada će biti drugi. Sigurno je da ćemo imati drugi val sezonske gripe. Osim toga, ovaj virus nije sezonski, nego kontinuirani, što je još veći problem” – upozorio je Nakaš.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više