Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Beširović: Problem su kupci koji ne poštuju mjere

Među radnicima koji rade u trgovini dosad, prema informacijama koje smo dobili iz Sindikata trgovine BiH, nije bio veći procenat zaraženih koronavirusom, a najveći problem s kojim se suočavaju su neodgovorni kupci koji ne poštuju epidemiološke mjere.

Prema riječima Mersihe Beširović, predsjednice Sindikata trgovine BiH, stepen zaštite radnika u trgovini generalno je loš, kao i kod ostalih građana u državi, ako “pogledamo neke zemlje u Evropi gdje su ti radnici visoko na spisku za vakcinaciju, a kod nas znamo kakvo je stanje sa vakcinacijom”.

– Što se tiče konkretno broja zaraženih radnika, mi smo u oktobru pravili analizu da vidimo kakvo je stanje. To je bilo u onom vremenu kada je zaista bio jako veliki broj zaraženih, ali je stanje u trgovini bilo dosta dobro. U kompanijama u kojima imate oko 2.000 radnika, bilo je oko 30 do 40 radnika zaraženih iz maloprodaje. To je zaista mali procenat – istakla je.

Beširović je objasnila da razlog tome leži u činjenici što se radnici u trgovinama pridržavaju mjera.

– Nose maske i dezinfekcija se radi po propisima. Međutim, veliki problem su kupci. Iskustva su takva da radnici stalno moraju upozoravati kupce na broj ljudi koji može biti u objektima, a nažalost i na nošenje maske. Vrlo često se dešava da se kupci čak i vrate, da neće da stave masku. To su neka iskustva koja smo mi imali – kazala je.

Naša sagovornica je dodala da fizičkih konflikata između radnika i kupaca, prema njenim saznanjima, do sada nije bilo.

– Nije rijedak slučaj da kupac izađe iz radnje i neće da stavi masku. Vrlo često imamo takve primjere, a ako uzmete u obzir da su žene najčešće te koje su prodavačice, one su vrlo često izložene i tom dodatnom riziku od konflikta – objasnila je.

Dodatni problem je i to što takvo ponašanje kupaca za sobom povlači i posljedice po prodavače.

– Svi ti prodavači nekako su svom poslodavcu dijelom odgovorni za promet, za koji su vrlo često pitani i zbog svega toga u konačnici cijenu za to plaćaju radnici – zaključila je.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više