Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

BH novinari najoštrije osuđuje “javnu hajku i diskeditaciju”

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje “javnu hajku i diskeditaciju” Josipa Šimića, novinara portala Dnevno.ba, objavljivanjem njegovog navodnog zdravstvenog kartona na pres-konferenciji Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH.

– Obraćajući se novinarima, ministar Mektić je pokazao navodni zdravstveni karton novinara Šimića i pročitao njegov kompletan sadržaj, ustvrdivši da se radi o osobi s ‘ozbiljnim psihičkim poremećajem’ koja ‘zajedno sa Tužilaštvom BiH’ radi protiv ministra – navode ‘BH novinari’ u saopćenju za javnost.

Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim javno objavljivanje zdravstvenog kartona i kršenje prava na privatnost Josipa Šimića, bez obzira na to je li je riječ o novinaru portala Dnevno.ba ili nekoj drugoj osobi koja ima isto ime i prezime.

– Medicinska dokumentacija je dio ličnih podataka i uživa zaštitu po svim međunarodnim standardima, neotuđivi je dio privatnih informacija, te u ovom slučaju ne postoji javni interes niti opravdanje za njeno publikovanje. Ponašanje ministra Mektića je u tom kontekstu katastrofalan politički istup i ozbiljan pravni prekršaj koji zahtijeva adekvatno sankcioniranje – navodi se.

Za Udruženje BH novinari posebno je zabrinjavajuća činjenica “da je ministar Mektić objavio navodnu medicinsku dokumentaciju novinara Šimića, kao reakciju na njegove tekstove u kojima je kritički pisao o ministrovim postupcima i njegovom radu”.

– Ovakvo ponašanje predstavlja politički pritisak na novinara, kršenje prava na slobodu izražavanja i kritičkog pisanja o Mektiću kao javnom zvaničniku. Bahat i necivilizacijski odnos prema novinarima, prijetnje, uvrede i svađe sa medijskim djelatnicima postali su, nažalost, ustaljeni način komuniciranja ministra sigurnosti sa medijima u BiH – navodi se u saopćenju.

UO BH novinara zahtijeva od Mektića poštivanje profesionalnog i ličnog dostojanstva novinara i njihovog prava na slobodan rad.

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više