Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

BiH bi se mogla raspasti na isti način kako se raspala Jugoslavija

Mostarski portal HMS piše da opstanak BiH presudno zavisi od politike najbrojnijeg naroda Bošnjaka prema najmalobrojnijem narodu u BiH Hrvatima, jednako kao što je opstanak Jugoslavije ovisio o politici Beograda prema pravima malobrojnijih naroda u bivšoj federalnoj državi.

– Omogućavanje Hrvatima da mogu izabrati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH i svih 17 izaslanika u federalni, a posredno u državni Dom naroda, djelovalo bi stabilizirajuće i produžilo rok trajanja Bosni i Hercegovini. Obrnuto, uskraćivanje prava jednom od tri konstituenta – domino-efektom srušit će zajedničku – bošnjačko-hrvatsko-srpsku kuću – piše mostarski portal.
Vladavina prava

HMS piše kako bošnjačke političke stranke, intelektualci i mediji nisu svjesni ove zakonomjernosti kada poštivanje ustavnih prava jednog od tri državotvorna naroda predstavljaju kao rasizam, antieuropski i anticivilazacijski čin “udovoljavanja željama Dragana Čovića i UZP politike”.

– Kako sada stvari stoje, izgledi da se osigura vladavina prava, poštivanje presuda najviše sudske instance u BiH Ustavnog suda BiH su minimalne – bolje reći nikakve. Takvo antihrvatsko, po BiH destruktivno ozračje, učvršćuju i pojedini inozemni analitičari, poput bivšeg visokog predstavnika Schwarz-Schillinga, Bode Webera ili Floriana Biebera – piše dalje HNS, tvrdeći da je intencija bošnjačke politike da se Hrvati, jedan od tri stupa, o kojem ovisi opstanak BiH, sruše kao politički faktor.

Navodno rušenje Hrvata kao političkog faktora, tvrdi HMS, otvoreno već duže vrijeme zagovara i najavljuje lider najjače bošnjačke stranke Bakir Izetbegović kada govori o “razbijanju okova”, i to već na izborima iduće godine, kako bi se osigurala “vladavina građanske većine”. Ili “razbijanju gipsa”, kako Izetbegović naziva Dejtonski sporazum, kako bi “zemlja krenula naprijed”.

– Sandžački šešelj Reuf Bajrović te Izetbegovićeve metafore prevodi na jezik praktične politike. Bošnjaci nakon izbora 2022. trebaju osigurati najmanje šest “probosanskih” ili halal Hrvata u Hrvatskom klubu Doma naroda i tako izabrati predsjednika, dva dopredsjednika i Vladu Federacije i tako ovladati Federacijom. I pride ponovo izabrati Komšića u Predsjedništvo BiH kako bi se Hrvatima otela i ta pozicija. Probosanske snage usto rade i na ovladavanju drugim institucijama poput CIK-a, VTSV-a itd. – piše HMS tvrdeći da je to ista unitaristička matrica po kojoj je Milošević razbio Jugoslaviju.

– Milošević se svim silama borio za očuvanje SFRJ pod motom “jaka Srbija, jaka Jugoslavija” tako što je u osmočlano Predsjedništvo Jugoslavije doveo četvoricu sebi odanih, među njima i Roma Sejdu Bajramovića da predstavlja Albance, i osigurao većinu u Vijeću republika i pokrajina jugoslavenske skupštine. Kad je pomislio da je ovladao Jugoslavijom, zapravo ju je srušio, jer je prešao rubikon. Slovenija i Hrvatska, jasno, nisu pristale pokoriti se Miloševiću, odcjepile su se od Jugoslavije i proglasile samostalnim državama. Milošević je odgovorio slanjem vojske najprije u Sloveniju, a nakon neuspješnog pokušaja da zavlada “deželom”, bivšu JNA povukao je na područja nastanjena Srbima u Hrvatskoj, koja je planirao zadržati u “krnjoj Jugoslaviji” – što je bio eufemizam za veliku Srbiju. Ukratko rezultat te politike je krvavi raspad Jugoslavije. Od Miloševićeve Srbije na kraju je pobjeglo i “drugo oko u glavi” Crna Gora – piše HMS.

Mostarski portal navodi kako bošnjačka politika nije ništa naučila iz recentne historije i da nastavlja Miloševićevim putem.

– Probosanske patriote vjeruju da Bosnu i Hercegovinu, “malu Jugoslaviju” mogu odbraniti primjenom Miloševićevih metoda- eliminiranjem Hrvata kao političkog faktora u Federaciji i zauzimanjem njihovih ustavnih pozicija na saveznoj razini, u Predsjedništvu BiH, Domu naroda Parlamenta BiH i Vijeću ministara. Tada će, misle, biti “2:1 za državu BiH”, kako je govorio Komšić krećući po treći put u kampanju otimanja ustavne pozicije Hrvatima u Predsjedništvu BiH. Tako je prije 30 godina mislio i Milošević – zaključuje HMS.

Samostalne države

– Hrvati se takvim planovima, zbog svoje malobrojnosti, neće moći suprotstaviti, ali prevlast Bošnjaka na saveznoj, bh. razini, kako bi se, nakon Hrvata, majoriziralo i Srbe i ovladalo Bosnom i Hercegovinom, bit će okidač za Republiku Srpsku, bez obzira tko stolovao u Banjoj Luci za odcjepljenje. Odvajanje Republike Srpske od BiH bit će ne samo ostvarenje onog o čemu govori Milorad Dodik, već i nužnost na koju će RS biti primorana, kao što je 90-tih Milovošević primorao Sloveniju i Hrvatsku da se izvuku iz njegovih kandži i proglase samostalnim državama. Hrvati, koji nemaju svoj entitet u BiH, u takvim okolnostima će ponovo biti primorani braniti područja na kojima stoljećima žive u BiH – piše HMS najvljujući konačni nestanak BiH u ratu koji bi, navodno, izavali Bošnjaci.

– Proglašenje neovisnosti Republike Srpske, sudeći po prijetnjama koje upućuju bošnjački političari, izazvat će, vrlo vjerojatno, novi rat. O posljedicama novog oružanog sukoba i njegovom ishodu, mogli bi naširoko špekulirati. No, jedno je sigurno, novi rat označit će definitivni kraj Bosne i Hercegovine. Toga u Sarajevu, očito, nisu svjesni – zaključuje HMS.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više