BIH Vijesti

BiH traži od SAD podatke o Špirićevoj ulozi u koruptivnim radnjama

Prema podacima iz registra imovinskih kartona Centralne izborne komisije BiH iz 2018. godine, Nikola Špirić je jedan od najbogatijih političara u državi.

Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) nadležna ministarstva još uvijek nisu kontaktirala u vezi sa dostavljanjem informacija i dokumenata o uključenosti Nikole Špirića u koruptivne radnje, saopštila je ambasada na upit Radija Slobodna Evropa (RSE).

Nikola Špirić, visoki funkcioner Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH više od dvije godine nalazi se na crnoj listi Vlade SAD zbog sumnje u umiješanost u korupciju.

Upravo zbog toga, Predstavnički dom Parlamenta BiH (jedan od dva parlamenta BiH) je na sjednici 3. februara usvojio inicijativu u kojoj se od nadležnih organa SAD-a traži informacija o korupciji Nikole Špirića.

Tom inicijativom obavezana su dva bh. ministarstva – Ministarstvo pravde i Ministarstvo vanjskih poslova.

Njihov zadatak je da u roku od 10 dana od usvajanja inicijative počnu “proceduru traženja, diplomatskim i drugim prikladnim kanalima, informacija i dokumentacije od nadležnih organa SAD-a da je Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje”.

U inicijativi se još navodi da se traže i informacije, kako je navedeno o “ostvarivanju nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH”.
Šta znači odluka SAD?

Ministarstvo inostranih poslova SAD (State Department) je odluku donijelo prema članu 7031 (c) Zakon o državnom, inostranom poslovanju i srodnim programima iz 2018. godine.

Iz Ambasade SAD-a ističu da “kada državni sekretar posjeduje vjerodostojne informacije da je neki zvaničnik bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti i/ili značajno kršenje ljudskih prava, Odjeljak 7031(c) nalaže da se taj zvaničnik i članovi njegove neposredne obitelji stave na listu”.

Sankcionisanje prema ovom članu Zakona podrazumijeva zabranu ulaska u SAD, a to se odnosi i na užu porodicu zvaničnika.

“State Department posjeduje vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Ova se odluka uglavnom temeljila na javno dostupnim informacijama”, piše u odgovoru Ambasade SAD-a u BiH.

Dalje je u odgovoru na upit RSE navedeno kako Ambasada SAD-a “u slučaju gospodina Špirića, vjeruje da su njegove aktivnosti nanijele štetu i interesima Sjedinjenih Američkih Država i građana Bosne i Hercegovine”.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajte Prihvatam Pročitaj više

bitcoin haberleri uşak escort ilbet yabancı dizi izle