Fresh Press portal
BIH

Bećirović: Amerikanci upravo vuku poteze iza scene

becirovic-amerikanci-upravo-vuku-poteze-iza-scene-zijad-becirovic_5de143486bd6e

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uspostavio je odlične kontakte u SAD. Potezi se mogu vući iza scene i to se upravo sada dešava.

Kaže ovo u intervjuu za Insajder Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana.

– U kompleksnom društvu sa dubokim istorijskim pamćenjem iz nedavne prošlosti bolje je i efikasnije koristiti djelovanje iza scene, jer u suprotnom slučaju teško se išta može sprovesti. Upravo ovo što se sada dešava je dio toga – kaže Bećirović.

INSAJDER: Ovih dana bili ste u službenoj posjeti Sarajevu, imali kontakte sa ljudima iz tamošnjih političkih krugova. Kakav je Vaš utisak da li će se ovoga puta uspjeti formirati Savjet ministara, ili će i ovaj sporazum, zbog toga što ga svako tumači na svoj način, doživjeti neuspjeh?

BEĆIROVIĆ: U političkom životu Bosne i Hercegovine sve je neizvjesno do zadnjega trenutka. Čak i kada se donesu odluke svako ih interpretira na svoj način. Može se slobodno reći, da sve dok se ne formira novi sastav Savjeta ministara BiH ostaje barem ista tolika mogućnost da i ne bude formiran.

INSAJDER: Priča se da u određenim krugovima unutar SDA postoji nezadovoljstvo dijela funkcionera koji smatraju da ova stranka ni po koju cijenu ne bi smjela da uđe u koaliciju sa SNSD i HDZ, jer bi u takvom odnosu snaga bila preglasana, a BiH se našla pred novim blokadama. Vaš komentar?

BEĆIROVIĆ: SDA je velika stranka, koja je ipak navikla na odnose sa SNSD i HDZ, a i oni sa SDA. SDA je sijamski povezana sa HDZ i to tri decenije. Oni sebe imaju za bratske i nerazdvojne stranke. Nešto slično o tome je rekao i potpredsjednik SDA Adil Osmanović na nedavnom Saboru HDZ-a.

INSAJDER: Visoki funkcioner SNSD Nebojša Radmanović danas je izjavio da je Program reformi BiH čak mali korak nazad na NATO putu BiH i da taj dokument nema veze ni sa ANP-om ni sa MAP-om, dok politički krugovi u Sarajevu tvrde sasvim suprotno. Vaš komentar?

BEĆIROVIĆ: Radi se o pokušaju da se amortizuje donesena odluka Predsjedništva BiH o reformi Oružanih snaga BiH. To je već viđeno na bh. političkoj sceni kada donesu jednu odluku i pokušavaju je interpretirati drugačije. Radmanović je iskusan političar i odlično zna kakva je odluka donesena.

INSAJDER: Možete li predvidjeti kakav bi odgovor iz Brisela mogao stići kada Program reformi stigne u NATO? Da li je moguće da iz Brisela poruče “Da, to je ANP, slijedi aktivacija MAP-a”? Šta će se u tom slučaju desiti?

BEĆIROVIĆ: NATO za sve ima svoje protokole za sprovođenje. Tako će biti i sa dokumentom Predsjedništva BiH. Radi se o vojnopolitičkom savezništvu za izuzetno jasnim procedurama. Ipak, ovdje će NATO biti nešto fleksibilniji kada je u pitanju BiH zbog unutrašnjopolitičkog konteksta u toj zemlji.

INSAJDER: Kako komentarišete Komšićevu posjetu Pentagonu, Stejt Departmentu i da li bi SAD mogla povući nove poteze u BiH u narednom periodu?

BEĆIROVIĆ: Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uspostavio je odlične kontakte u SAD. Potezi se mogu vući iza scene i to se upravo sada dešava. U kompleksnom društvu sa dubokim istorijskim pamćenjem iz nedavne prošlosti bolje je i efikasnije koristiti djelovanje iza scene, jer u suprotnom slučaju teško se išta može sprovesti. Upravo ovo što se sada dešava je dio toga.

(Vijesti.ba)

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više