Fresh Press portal
BIH TOP VIJESTI

Bosna i Hercegovina bilježi novi rekord u izvozu ljudi

Poražavajuća statistika - BiH za pet godina ostala bez 113.000 radnika

Predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine hitno su reagovali na posljednji izvještaj Vanjskotrgovinske komore BiH, u kojem je iznesen alarmantan podatak da naša zemlja uvozi čak 92 posto hrane. Ovaj podatak jasno ukazuje na odnos domaće proizvodnje i potražnje.

No, kako kažu u Vijeću ministara BiH, ne može narod očekivati i da bježi iz zemlje, ali i da šta kvalitetno, domaće pojede.

“Jeste, uvozimo više od 90 posto hrane. Ali, zanemarujete jednu bitnu činjenicu, da mi izvozimo najvažniji resurs – ljude. Mlade, pametne i obrazovane ljude. Znate li koliki je to doprinos svjetskoj ekonomiji? Ne znate. Zato znate da kukate kako je prije bilo bolje, moglo se svašta iz bašče pojesti”, ističe Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara.

Prezentovani su i najnoviji rezultati Agencije za statistiku, koji kažu da je Bosnu i Hercegovinu samo prošle godine napustilo 1,5 posto stanovnika, više od 53 hiljade.

“Ljudi, to je rekord. Osjeti se određeni progres, javljaju nam se iz Njemačke, Švicarske, Austrije, žele se zahvaliti, neki pak šalju original Nutelle, Milke i Paulanere u znak zahvalnosti. E sad, ne znam je li i to utjecalo na porast uvoza određenih proizvoda. To već nije u mojoj nadležnosti”, kazala nam je Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Pokrenuta je inicijativa da se kampanja „Kupujmo domaće“ obustavi.

“Naši ljudi sada rade u nekim drugim plastenicima i plantažama. Njihovi proizvodi opet završavaju na našim policama. Pa to onda jeste domaća proizvodnja, naše su ih ruke sadile, okopavale, zalijevale, brale. Zašto ne podržati to”, pita se ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

NAPOMENA: Tekst je satiričnog karaktera i svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajana i nenamjerna!

IZVOR: Šatro.info

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više