Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Čovjek koji stoji iza videa “Srebrenica fest” i viceva o genocidu autor je filma o Crnoj Gori

Još jedan događaj ovih dana dijeli crnogorsku javnost. Riječ je o filmu Borisa Malagurskog “Crna Gora podijeljena zemlja” zbog kojeg su najavljeni protesti u Podgorici za 18. juni uoči prikazivanja u Hramu Hristovog vaskrsenja, uz čiju je podršku, prema izjavi Malagurskog, film i nastao. U kratkim najavama koje se mogu naći na društvenim mrežama i YouTubeu, dati su isječci iz ovog ”dokumentarca”, među kojima su i izjave aktuelnog premijera te zemlje Zdravka Krivokapića, zatim Jovana Markuša, Matije Bećkovića, kao i ministra ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, koji poručuje da se u Crnoj Gori događa duhovna revolucija, pišu “Dnevne novine”.

Tako su se predstavnici sadašnje izvršne vlasti našli u “filmu” koji je klasična propaganda protiv građanske, multietničke, sekularne, antifašističke Crne Gore, naručena iz nekih drugih centara moći, uz pokroviteljstvo Srpske pravoslavne crkve.

 

Zaprepašćujući video

Da li su Krivokapić i Leposavić znali da je reditelj filma Malagurski, koji ih je uzeo kao statiste, pravio skandalozne komentare i viceve na račun Srebrenice, nazivajući sjećanja na najveći zločin na prostoru Evrope nakon Drugog svjetskog rata kao “Srebrenica fest”! Naime, novinska agencija Sputnjik Srbija objavila je prije četiri godine, u julu, zaprepašćujući video Malagurskog u kojem je sjećanje u Srebrenici nazvano “Srebrenica fest 2017”.

U svom uratku Malagurski kaže kako je “genocid riječ koju bošnjački političari uporno ponavljaju, jer im je Zapad tako rekao”, da Kina i Rusija izbjegavaju Međunarodni sud pravde, jer je pod političkim utjecajem zapadnih zemalja i da je “Srebrenica određena za simbol isključivo srpskih zločina”. Ono što je u tom filmu interesantno jeste detalj da prikazuje Milorada Dodika koji 2007. godine jasno izgovara da se u Srebrenici desio genocid, da bi godinu kasnije promijenio priču.

Protesti protiv propagande

Skandalozni video Malagurskog, inače rođenog 1988. godine u Subotici, pokrenuo je lavinu reagovanja u bh. medijima u kojima se proziva da nema poštovanja ni prema mrtvima, da u svom videu prikazuje i kamion sa posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana.

– U jednom dijelu videa bio je do te mjere bezobrazan da je koristio jedan od ratnih snimaka, a ono što je izgovorio još je gore od onoga što je prikazao. Nazvati dženazu u Srebrenici festivalom može samo čovjek koji nema nikakvog osjećaja za žrtve i njihove porodice. Nakon prve katastrofalne izjave, koja je i naslov videa, slijedi nova katastrofalna izjava: “Omiljeni praznik bošnjačkih političara” – dio je jednog od tekstova objavljenih u bh. medijima.

Dakle, autor videa “Srebrenica fest” je reditelj filma “Crna Gora podijeljena zemlja”, sa premijerom i ministrom pravde kao sagovornicima.

Malagurski je, inače, za Sputnjik izjavio da je “dokumentarni film snimljen uz blagoslov blaženopočivšeg mitropolita Amfllohija i vladike Joanikija” i da analizira “istorijske uzroke društvenih podjela u Crnoj Gori i pokušava da odgovori na pitanje ko profitira od polarizacije”.

NVO Forum slobodnih građana Luča poziva građane Podgorice i Crne gore da se okupe u ponedjeljak, 18. juna, u 20:00 sati, u blizini Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici u znak protesta protiv “senzacionačističkog i nacionalističkog rada u Crnoj Gori Borisa Malagurskog i podrške koju mu pruža dio Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, a kojima se šire lažne vijesti i propaganda Rusije i Srbije, kao i podstiču nacionalne i građanske podjele i mržnja te falsifikuje istorija”.

 

– Građani će nositi crnogorske zastave kao jasan znak državnog pripadanja građanskoj i multietničkoj Crnoj Gori, kao i transparente koji su protiv mržnje prema etničkim Crnogorcima, Srbima, Bošnjacima, Muslimanima, Albancima, Hrvatima i Romima i protiv podsticanja podjela, mržnje i distance između srpskog i crnogorskog naroda – navodi se u saopćenju ove NVO.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više