Fresh Press portal
BIH

“Dan D” se pretvorio u status quo, beznađe mogu riješiti stranci ili građani

Akademik i profesor na Sveučilištu u Mostaru Slavo Kukić komentirao je za Vijesti.ba sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj nije postignut sporazum oko ANP-a.

„Danas se desilo nešto, najkraće kazano očekivano, i nešto što se moglo predvidjeti, barem na temelju vokabulara koji je korišten prethodnih dana i koji je bio u funkciji narodskih „holcanja“ masa kako bi se osigurala veća potpora među biračima u budućnosti“, kazao je za Vijesti.ba profesor Kukić.

Nažalost, nastavlja Kukić, sve ovo što se dogodilo danas i što se događalo svih prethodnih dana uoči sjednice Predsjedništva, koja je čak najavljivana i kao Dan D bh. države i društva, što je apsolutno nerealno, svjedoči samo tezi da se nastavlja agonija BiH i kao države i kao društva s postojećim političkim filozofijama, da ono što građani su prilsijeni svakodnevno svjedočiti samo ih dodatno tjera da ovo svakodnevno iscrpljivanje definitivno prekinu, spakiraju stvari i odu, a nama koji smo odlučili ostati ovdje ne smiješi se nimalo svjetla budućnost.

Dapače, sve bliže smo scenariju da će ova zemlja, umjesto da bude bošnjačka, srpska i hrvatska ili sve tri zajedno, biti sve više zemlja staraca koji u njoj žele okončati svoj život.

Dakle, ništa što je optimistično, ništa što je obećavajuće i ništa za što bi se čovjek mogao uhvatiti kao za slamku spasa, dodaje profesor Kukić.

Kukić smatra da je objektivno za pretpostaviti da je na današnji ishod sjednice djelom utjecao i jučerašnji sastanak američkog i britanskog ambasadora s predsjedavajućim Predsjedništva Komšićem i neka vrsta njihovog pristiska da se ne ide u donošenje odluke koja bi dodatno zaoštrila čitavu priču i da se ostavi još prostora za moguće dogovore,a možda i nakdnadnim pritiscima koji bi se pokušali izvršiti na Dodika.

„Međutim, mislim da to nema nikakvog efekta, jer je Milorad Dodik po ovome kako ja doživljavam njegove javne istupe, definitivno okrenuo svoju stranicu političke retorike. On se definitivno odrekao zapada i ambicija da BiH približi društvu evropskih naroda, i on je dfinitivno na putu evroazijskih integracija pod vodstvom Moskve i Putina, i na bh. ravni vrši sve snažniji pritisak kako bi taj smjer postao opći bh. smjer“, kaže naš sagovornik.

Osim toga, Kukić je mišljenja da njemu ovakav status quo odgovara iz prostog razloga što on svaki dan tvrdi kako je BiH nemoguća država, da je konačno vrijeme da to shvate njezini narodi a i međunarodni centri moći, te da je u zajedničkom cilju svih da ona doživi disoluciju, da svaki narod ide svojim putem…

Kukić smatra da takav status quo odgovara i Izetbegoviću i Čoviću, ali ruku na srce njima odgovara iz sasvim drugih razloga.

„Njima status quo odgovara jer podrazumijeva da će razinu političke moći koju su imali sada nakon 2014. godine i koju imaju u ovom momentu zadržati i u buduće, jer se neće morati odreći moći koje bi se u formiranju nove vlasti morali odreći. Podsjećam, da se Izetbegović mora odreći dijela političke moći nauštrb DF-a kojeg je uvukao u cijelu tu priču iz sasvim drugih razloga kako bi prikazao DF kao dio bošnjačke političke kvote i kako bi svom biračkom tijelu i bošnjačkoj javnosti dao do znanja da je njemu bošnjačka sloga iznad toga da osvoji veću razinu političke moći“, smatra profesor Kukić.

Kada je u pitanju Dragan Čoviću, profesor Kukić ističe da status quo njemu odgovara jer i on dio svoje političke moći mora dati na dispoziciju strankama u okviru HNS-a, koje su s njima zajedno išle na izbore, i zbog toga mu odgovara ovo uvjetovanje, posebno kada je u pitanju federalna razina uvjetovanja po principu „prvo promjena Izbornog zakona po zahtjevima koje je on izdiktirao“, a onda vlast jer se na to niko od stranaka iz HNS ne smije referirati po principu „čekaj, a šta je s vlašću, šta je s našom participacijom“, jer im u tom slučaju prijeti opasnost da budu proglašeni nacionalnim neprijateljima.

„Prema tome, dakle, status quo odgovara svima njima i u budućnosti treba očekivati da će oni nastaviti s istom retorikom, istom političkom logikom, da će zaključivati sporazume koji su u svojoj suštini nesporazumi, da će zaključivati sporazume koji nikog od njih ni na što ne obavezuju i da im daju mogućnost da ih svi tumače na svoje načine, i da će se na taj način čekati izborna 2022. godina“, kaže on.

Profesor Kukić smatra da se ovo stanje statusa quo i beznađa može mijenjati na dva načina.

„Prvi je puno snažnijim pritiskom međunarodnih centara moći, ali pitanje je da li postoji spremnost tih centara moći da se ta vrsta pritiska sada izvrši. Osobno mislim da ne postoji, jer međunarodni faktor je osigurao svoj kapital, osigurao je pretpostavke njegovog daljeg oplođivanja, stvorene su sve pretpostavke da ne može doći do novog oružanog sukoba, a mi smo sami sebi prepušteni ili da tragamo rješenjima budućnosti ili da se bavimo pitanjima prošlosti narednih 20 ili 100 godina“, kaže on i dodaje:

„Drugi način je da naprosto ova vrsta mrcvarenja bude faktor koji će pokrenuti moždane vijuge kod običnog bh. čovjeka da konačno shvati da se oni koji se rastrgoše „boreći za njegove nacionalne interese“, bore za svoje grupne i pojedinačne interese preko njegovih leđa i da njega za ljubav tih pojedinačnih ili grupnih interesa prinose kao žrtvu na oltaru gospodinu. Ako to shvati, onda on ima stotinu mogućnosti, od građanskog neposluha, svakodnevnih protesta, izlaska na lokalne izbore i javno okretanje leđa onima koji im uzimaju pravo na budućnost prethodnih 30 godina. Hoće li se to dogoditi i hoće li do te vrste katarze kod običnog bh. čovjeka vrlo je upitno i bojim se da još uvijek nismo na toj tački zaokreta“, zaključio je Slavo Kukić.

(Vijesti.ba)

Povezani članci

Sutra novi dan D za demobilisane borce, Mostar ponovo centar FBiH

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više