Fresh Press portal
Početna » Blog » Doboj postaje drumsko čvorište i atraktivna destinacija za ulaganje u BiH
BIH

Doboj postaje drumsko čvorište i atraktivna destinacija za ulaganje u BiH

doboj-postaje-drumsko-cvoriste-i-atraktivna-destinacija-za-ulaganje-u-bih-boris-jerinic_5db57988b1e42
Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da izgradnjom autoputa Banja Luka -Beograd ova lokalna zajednica, uz željezničko, postaje i drumsko čvorište i da sa svim pratećim benefitima za investitore postaje najinteresantnija destinacija za ulaganje u BiH.

“Doboj postaje raskršće autoputeva i za sve građane Doboja i Republike Srpske to će biti žila kucavica prema Beogradu”, rekao je Jerinić.

On je istakao da gradnjom mreže autoputeva građani ostvaruju brojne benefite samim time što se izvode radovi, otkupljuje zemljište i investira.

Jerinić je ocijenio da je povezivanje sa Srbijom u interesu svih i da se globalno smanjuje jedna granica, što će ubrzati protok robe i putnika.

“To je od kapitalnog značaja za čitavu Republiku Srpsku”, rekao je Jerinić.

Osim toga, kaže Jerinić, izgradnjom petlji koje Doboj spajaju na autoput “9. januar” i Koridor 5C prema Svilaju, Sarajevu i Beogradu, sigurno će gradu dati dodatnu razvojnu šansu.

Jerinić je rekao da se u narednom periodu od Doboja do Sarajeva može doći za oko sat vremena, do Beograda i Zagreba za oko dva sata, a do Banje Luke za manje od sat vremena.

“Doboj tako postaje logističko mjesto, odnosno baza za razvoj, jer sigurno da investitori vode računa o transportu i plasmanu proizvoda u okolnostima kada vam je tržište blizu”, ističe Jerinić.

On kaže da ova lokalna zajednica u narednom periodu očekuje i brojne benefite jer je željezničko čvorište, a uskoro se završava restrukturisanje kompanije “Željeznice Republike Srpske” čije je sjedište u Doboju.

“Već imamo potencijalnog investitora iz Austrije koji želi da u Doboju napravi logistički centar kontejnerskog transporta. Na Vladi RS je da u narednom periodu donese odluku o koncesiji nad zemljištem koje je u vlasništvu `Željeznica`”, rekao je Jerinić.

On je istakao da će navedeni transportno-logistički centar dati značajnu razvojnu šansu Doboju s obzirom na pozitivna iskustva iz Poljske i Rumunije, u kojoj investitor iz Austrije već ima takve terminale.

Jerinić je najavio da će se ubrzo pristupiti izgradnji terminala, a da će Gradska uprava preduzeti nephodne aktivnosti da se infrastrukturno može prići navedenoj lokaciji.

“Po izgradnji terminala očekujem i veću zainteresovanost investitora za Doboj, jer će biti u prilici da svoj proizvod brzo transportuju drumskim i/ili željezničkim saobraćajem”, rekao je Jerinić i ukazao da će transportni koridor biti povezan i sa lukama Ploče i Rijeka.

On kaže da je Doboju u interesu da bude atraktivan investitorima koji bi svoju proizvodnju i sjedište preduzeća smjestili u ovu lokalnu zajednicu.

(Vijesti.ba / SRNA)

Povezani članci

Srbijanski monah šokirao javnost: “Čak i muslimane naseljavaju”

E.H

U Unsko-sanskom kantonu migranti su veći problem nego koronavirus

E.H

Britanski „Guardian“ optužio EU da je “zataškala” propust Hrvatske u zaštiti migranata od policijske brutalnosti na granici sa BiH

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više