Fresh Press portal
BIH

Dodik: BiH nije trebala da postoji

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je večeras da su stav i pozicija entiteta RS vojna neutralnost, ali da je izlaz iz krize u BiH brzo i bezuslovno formiranje vlasti.

– RS se ponaša u skladu sa opredjeljenjima, a to je vojna neutralnost. Sada plaćamo cijenu zamišljenjih demokratskih institucija u kojima su Bošnjaci izmislili priču o članstvu u NATO-u i postavili ovo kao uslov za formiranje vlasti. Oni se ponašaju u skladu sa svojim, a mi sa svojim politikama, što pokazuje da BiH ne može da postoji – naveo je Dodik.

On je rekao da je ovaj bh. entitet spreman da prihvati ono što je propisano Ustavom.

– Međutim, imamo člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji kaže da će se zalagati za ukidanje konstitutivnosti naroda, iako u Ustavu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, na šta se ne oglašava visoki predstavnik u BiH. Oni smatraju da je ovdje potrebno nametnuti neoliberalni princip, odnosno da se sve svede na priču o jednom čovjeku, jednom glasu, što nije moguće – dodao je Dodik.

On je naglasio da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džeferović “mora da se osloni na traženje dodatnih mišljenja, dok Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda” u Predsjedništvu BiH, što govori da nemaju legitimitet.

– BiH je bila greška 1995. godine, jer nije trebalo da bude konstituisana, što potvrđuju sve godine do danas. Za nju nisu barem dva od tri konstitutivna naroda i sada plaćamo cijenu intevencionizma međunarodne zajednice, a prije svega visokih predstavnika koji su se uplitali u procedure sastava Savjeta ministara koji je imao ranije tri ministarstva. Neko je htio da napravi vladu BiH, iako u Ustavu piše da je Vijeće ministara pomoćni organ Predsjedništva BiH – rekao je Dodik.

On je ponovio da BiH nije zaslužila da postoji i da je trebalo da njen prostor bude redefiniran, odnosno formirane tri države – RS, Herceg-Bosna i Bosna, te da budu uspostavljeni kvalitetni standardi kako bi ove države bile nosioci evropskih promjena u regionu.

– Sve što se radi u “političkom Sarajevu” ide u pravcu da BiH ne može da funkcionira. Ignoriraju se priče o pravima Hrvata kao konstitutivnog naroda, dok se RS-u nikada nije dalo pravo na postojanje i eliminira se mogućnost njenog značaja. Tu je isti stav svih bošnjačkih političkih partija i zašto je onda problem da imamo animozitet prema BiH – ocijenio je Dodik, naglasivši da želi da zaštiti prava srpskog naroda u BiH.

Prema njegovim riječima, politika koju zagovaraju Bošnjaci ide u pravcu da vlast na nivou Bosne i Hercegovine ne bude formirana.

– U Sporazumu o formiranju vlasti jasno piše da moraju biti poštivani Ustav i zakoni, uz poštivanje stavova drugih nivoa vlasti, a to znači vojna neutralnost. Zatim, piše da nijedna odluka u BiH vezana za NATO integracije ne može da bude prejudicirana, što znači da nema akcionog plana za članstvo – pojasnio je Dodik.

On je rekao da Sporazum vrijedi do 5. septembra i da Republika Srpska ne postavlja uslove.

– Nakon toga, vidjećemo kako ćemo se ponašati. Pojedinim ambasadorima iz EU danas sam rekao da je dalji korak bezuslovno formiranje vlasti na nivou BiH i jedini razgovor koji je moguć jeste prijedlog kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara i dogovor o konstituiranju parlamenta BiH. Previše je nepotrebnog gubljena vremena i ostalo je mnogo neriješenih stvari, primjer jeste i direktor Agencije za akreditaciju BiH Enver Halilović koji ne želi da sertificira javne univerzitete u Republici Srpskoj, što je nedopustivo. Ovakve stvari se ne mogu tolerirati i BiH mora da razumije da je na ovaj način ušla u nepovratnu skalu svog nepostojanja – kaže Dodik.

On je naveo da u ovom bosanskohercegovačkom entitetu želi okupiti većinu za politike koje će biti utvrđene, a tu spada i opozicija.

Dodik smatra da je izlaz iz krize u BiH da brzo i bezuslovno bude formirana vlast.

– Mi ne trčimo tamo, ali smatramo da je funkcionalnost bitno ugrožena. Sada na nivou BiH funkcionira nakarada u kojoj imate jednu ličnost koja je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH i predsjedavajući parlamenta Denis Zvizdić, a od devet ministara šest koji su poslanici i sami o sebi odlučuju. To je nakarada koju BiH ne može izdržati, možda mogu ovi iz međunarodne zajednice kojima je svejedno i zabavljaju se ovdje – podsjetio je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, nefunkcioniranje institucija Bosne i Hercegovine sprečava mnoge stvari.

– Jedino legitimno predstavljanje i model u kome Hrvati biraju svoju većinu, Srbi i Bošnjaci svoju, može izgraditi neku zajedničku politiku. Ako toga nema, sve ostalo su spekulacije u kojoj svi gube – smatra Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je ocijenio da ambasadori u BiH imaju pravo da održavaju sastanke, ali nemaju pravo da se miješaju u unutarnje stvari zemlje, iako to masovno rade.

– BiH nema šansu jer je neograničeno zavisna od tih sa strane, koji se mijenjaju svake treće godine, uvijek sa istim ciljem – da razgrade dejtonsku strukturu i formiraju centraliziranu – rekao je Dodik.

On tvrdi da ne postoji mogućnost dogovora u skladu sa slovom Daytona sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem i sa Komšićem, jer su na “kriminalan način postali dio vlasti na nivou BiH i ne žele da o tome razgovaraju”.

– Mi u SNSD-u smo legalisti, poštujemo legitimno postojanje Ustava, smatramo da o nametnutnim stvarima u BiH treba voditi razgovore. Nismo rekli da ne treba postojati neki oblik suda, možda tužilaštva na nivou BiH, ali sigurno ne ovakav kakav postoji, pod političkim utjecajem – rekao je Dodik.

On je kazao da su entiteti mjesta svih odluka.

– U Bosni i Hercegovini možemo donositi odluke konsenzusom, ali ne preglasavanjem. Srbe neće preglasati. RS je konačno mjesto odluke, a ne BiH – zaključio je Dodik.

IZVOR: Avaz.ba

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Dodik o “muslimanskoj” BiH: “Žele da budu većina, pa da uvedu šerijat, RS to neće dozvoliti”

E.H

To je iluzija i priča o islamskoj državi

A.R

Dušan pokopao Milorada: “Dodikovo doba je prošlo, Amerikanci će riješti stvari…”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više