Fresh Press portal
BIH TOP VIJESTI Vijesti

Doktor Kasim Čustović ljut zbog svoje donacije

U Bosni i Hercegovini se ne isplati biti ni dobrotvor! Kod nas čak i njih varaju. A da je tako, na svojoj koži osjetio je Sarajlija Kasim Čustović, ljekar, oftalmolog, koji više od pet decenija živi i radi u Švicarskoj. Čustović je, naime, kako bi pomogao svom rodnom gradu i koliko-toliko doprinio boljoj higijeni u Sarajevu, donirao 100.000 KM za nabavku kontejnera.

O tom velikom i nesvakidašnjem gestu brujala je javnost, Čustović je postao neko na koga bismo se svi trebali ugledati. Čak je dobio i zahvalnicu Općine Novo Sarajevo, na čijem su području kontejneri i postavljeni.

Preko svog posrednika Hajrudina Pepeljaka, koji je vlasnik nekoliko firmi u Sarajevu, kupio je 73 kontejnera i u utorak ih predao Općini, odnosno preduzeću „Rad“. A nije ni slutio da će se, čineći dobro djelo za svoj grad, naljutiti.

Uračunat transport

Naime, za 100.000 KM, koliko je uplatio na račun Pepeljaka, prema tržišnoj cijeni mogao je kupiti čak 150 kontejnera! To dokazuje i jedna od ponuda preduzeća „Alternativa“, koja je u posjedu „Avaza“, a u kojoj je cijena kontejnera 649,57 KM.

Čustovića smo jučer kontaktirali u Švicarskoj. Rekao nam je da je na račun banke uplatio oko 98.000 maraka. A kada je čuo da se za taj iznos, umjesto 73, moglo kupiti čak 150 kontejnera, ostao je iznenađen.

– Očigledno sam namagarčen! Ako je tako, onda treba razgovarati s Pepeljakom i prisiliti ga da kupi još kontejnera. Neću dozvoliti da me namagarči – rekao nam je Čustović u prvom telefonskom razgovoru i dodao da je preko izvjesne bankarke Aide Tajić došao do Pepeljaka.

Nakon toga pokušali smo telefonom kontaktirati Tajić, a budući da nam nije odgovarala, pozvali smo Pepeljaka. On nam je potvrdio da je doktoru Čustoviću „dao ponudu i on ju je prihvatio“.

– Potpisao je ugovor i uplatio nam 97.600 KM. Mi smo u obavezi bili u toj cijeni da nabavimo kontejnere, transportiramo ih te da osiguramo primopredaju jer Čustović je godinama pokušavao da to isporuči. Ali, to nije mogao nikada isporučiti jer ga niko ozbiljno nije shvatao. Tako je došao kod nas i tražio ponudu – rekao je Pepeljak.

Ističe da su u cijenu koju je ponudio uračunati transport i organizacija predaje kontejnera u odsustvu donatora.

– Cijena jednog kontejnera bez PDV-a je oko 600 KM. Ja sam za novac koji je Čustović dao ponudio 73 kontejnera. Mogao sam i manje, a mogao sam i više, jer ja sam prodavao, a nisam donirao. Ja prodajem i zarađujem. Mi ne radimo usluge za nekoga. Na sve to platili smo PDV na izlazni račun i, naravno, porez na dobit. Kontejneri su nas koštali oko 50.000 KM, a ostalo je naša zarada koja je regularno prikazana. Sve je regularno prikazano, fiskalni račun je poslan na adresu gospodinu Čustoviću s ugovorom i s njegovom kopijom narudžbenice – rekao je Pepeljak.

Zarada 15 posto 

Poslije ovih navoda ponovo smo kontaktirali Čustovića i kada je postalo jasno da je više od pola njegove donacije Pepeljak uzeo kao zaradu, doktor je najavio skori dolazak u Sarajevo.

– Nevjerovatno. To je tako nepošteno. Osjećam se namagarčeno. Koliko ja znam, ako je i trebalo biti, onda je zarada do 15 posto. Nisam uopće znao da će on toliko uzeti. S njim čak nisam ni razgovarao, sve je to uredila bankarka kojoj sam i uplatio novac na račun. Kada dođem u Sarajevo, tužit ću ih – rekao je Čustović.

Ramić: Mi smo kontejnere primili 

Mirza Ramić, portparol „Rada“, preduzeća kojem su 73 kontejnera data na korištenje, kazao je da su ih oni samo dobili.

– Firma „Oxa“ kupila je te kontejnere. Uglavnom, mi nemamo ništa s tim kada je u pitanju nabavka. Samo smo izvršili primopredaju – rekao je Ramić.

Povezani članci

Džumhur: “Sarajlije jedva čekaju meč sa Đokovićem”

E.H

Pogledajte video kako migranti preuzimaju pošiljke iznad točkova

E.H

Hiljade Sarajlija na protestu, podršku Hadžikadiću dali Konaković, Nikšić, Kojović, Hadžibajrić

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više