Fresh Press portal
Početna » Blog » Džaferović: Prepakovana verzija strategije zločinačkog režima Miloševića
BIH

Džaferović: Prepakovana verzija strategije zločinačkog režima Miloševića

dzaferovic-prepakovana-verzija-strategije-zlocinackog-rezima-milosevica-sefik-dzaferovic-f1_5e037f4bb4fdc
Strategija odbrane i nacionalne bezbjednosti Republike Srbije predstavlja grubu povredu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Navodi se ovo u reakciji člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

– Proglašavanje dijela Bosne i Hercegovine nečim što je od posebnog značaja za bezbjednost i odbranu Republike Srbije predstavlja izraz agresivne politike prema Bosni i Hercegovini. Entitet Republika Srpska je dio suverene države Bosne i Hercegovine i nije samo entitet srpskog naroda, nego i bošnjačkog i hrvatskog i svih drugih naroda koji tamo žive, kao uostalom i cijela Bosna i Hercegovina, navodi Džaferović.

Dodaje da je Ustav Bosne i Hercegovine jedini zaštitnik ove zemlje, svih njenih dijelova i naroda, i da to ne mogu biti druge države, a pogotovo ne one koje su zbog učešća u agresiji na Bosnu i Hercegovinu potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Ustavom Bosne i Hercegovine je predviđen način kako njegovog funkcioniranja, tako i eventualnih izmjena. Tu nema i nikada neće biti mjesta za druge države. To je pitanje samo Bosne i Hercegovine i nas koji u njoj živimo, navodi Džaferović i dodaje:

– Imajući u vidu razne teze koje u posljednje vrijeme dolaze iz Srbije o «zaštiti srpskog naroda gdje god on da živi», zatim «da Republika Srpska nema vojsku ali je ima srpski narod» i slično, može se zaključiti da navedena strategija nije ništa drugo do prepakovana verzija strategije koju je 90-ih godina prošlog stoljeća pokušao da provede zločinački režim Slobodana Miloševića.

Džaferović podsjeća da Republika Srbija nije garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, već potpisnica sa jasno preuzetim obavezama.

– Ključna obaveza je propisana u članu 1. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, gdje je jasno navedeno da se Srbija mora suzdržati od svakog djelovanja uperenog protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine, zaključio je Džaferović.

(Vijesti.ba)

Povezani članci

Džaferović: SNSD ne može dobiti potpredsjednika Federacije

E.H

Džaferović sa šefom Ureda Vijeća Evrope razgovarao o situaciji u BiH

E.H

Džaferović: OSBiH garant sigurnosti i odbrane naše domovine

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više