Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Edin Forto poručio sarajevskim ugostiteljima: Ovo smo morali uraditi

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo pozvao je ugostitelje na strpljenje i razumijevanje povodom najavljenog zatvaranja za predstojeći vikend.

“Ne radimo nijednu restriktivnu mjeru jer želimo da budemo strogi ili nešto namećemo, jedini razlog je to što naši sugrađani umiru u prepunim bolnicama. Može se dogoditi da zdravstveni sistem bude pod pritiskom da se neće moći liječiti niko, ljudi će umirati kod kuća bez njege. Smrtnost će se povećati do te mjere da ćemo imati potpunu katastrofu”, rekao je Forto.

“Ovo je ono što nam je struka naložila i što smo morali uraditi. Ako dođe do daljeg pooštravanja, kroz budžet ćemo vidjeti da nadoknadimo to. Za ovaj vikend želimo da pokušamo spriječiti daljnje zatvaranje i zaoštravanje”, zaključio je Forto.

Podsjećamo, Kanton Sarajevo će od petka 12. marta od 20:00, do ponedjeljka 15. marta do 07:00 biti djelimično zatvoren. Zabranjen je rad ugostiteljskim objektima, tržnim centrima. Građani će se moći slobodno kretati, a zabrana rada ne odnosi se na prodaju hrane i pića, zdravstvene ustanove, apoteke i sportske događaje na otvorenom, bez publike. Zbog najavljenih mjera sinoć je održano mirno okupljanje ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) tokom noći obrađeno je 280 testova na prisustvo koronavirusa. Prema informacijama iz KCUS-a, pozitivno je 113 uzoraka. Radi se o novozaraženim iz Kantona Sarajevo

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više