Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Fata Orlović: Neka mi očiste avliju i nose objekat da je ja ne bih sad minirala (VIDEO)

Pozivam ih da nose svoj objekat ako im treba da je ja ne bih sad minirala na kraju kad je sve gotovo, kaže Fata Orlović, koja se sprema za povratak u svoje Konjević-Polje

Nana Fata Orlović trenutno je u Srebreniku kod kćerke i zeta, tu je često i unuka. Porodični ambijent joj pomaže u bržem oporavku. Zbog problema sa plućima u proteklih nekoliko mjeseci dva puta je bila hospitalizovana u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

– Dobro sam, ali me nervira ova nepravda. Ozdravila bih brzo kad bi Bog dao pravdu, ne mogu ni ozdraviti kad je nepravda sve osvojila, 22 godine je za mene golemo, kaže nam nana Fata.
Ona je dobila spor na Evropskom sudu za ljudska prava protiv BiH zbog bespravne crkve na njenom zemljištu. Rok za uklanjanje te crkve istekao je početkom proljeća prošle godine, ali zbog pandemije nije ispoštovan.
– Molim dobre ljude da ovo sklone, da i ja dahnem. Ja sam u ratu i sad, a pogotovo dalje. Neka je nose i očiste mi avliju, da i ja dahnem dušom. Hoću da popijem kahvu u svojoj avliji k’o ostali narod, kaže Orlović.
Nakon kontrole na koju u UKC Tuzla mora za desetak dana, Fata Orlović planira ići u Konjević-Polje jer, kaže, osim kahve ima i posla.

– Uzorala sam, hoću da sijem krastavce i krompire, nemam drugog izlaza. Meni nije davala ni Federacija ni RS. Ja sam sve uradila na svoje nokte i ono što mi moja djeca pošalju, niko drugi meni nije dao ništa, kaže Orlović.
Ona apeluje na zvaničnike u RS-u da ispoštuju odluku Suda u Strasbourgu i izmjeste crkvu. Borba je preduga, umorila se, kaže, ali nije odustala, niti će.
– Pozivam ih da nose svoj objekat ako im treba da je ja ne bih sad minirala na kraju kad je sve gotovo, kaže Fata Orlović.
A poziva nana Fata već dvadeset godina. Uzalud: političke igrarije sa životima ljudi i živcima onih koji su preživjeli pakao Srebrenice nadilaze zdrav razum.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više