Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Grmuša: NSRS ne treba da raspravlja o deklaraciji SDA

Partija demokratskog progresa (PDP) dvadeset godina uporno ponavlja svoj bazični politički stav da BiH može funkcionisati isključivo kao visokodecentralizovana zajednica dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda.

Zbog toga kategorički odbacujemo svaku inicijativu i SDA i bilo koje druge stranke iz FBiH kojom se ustavno uređenje zemlje dovodi u pitanje i borićemo se svim političkim sredstvima kako bismo onemogućili realizaciju takvih inicijativa – rekao je član Glavnog odbora PDP-a Milko Grmuša.

On je istakao da je PDP odlučnog stava da ne dozvoli, kako je saopćio, istorijsko poniženje Narodne skupštine Republike Srpske na način da se u njoj raspravlja o stranačkom dokumentu SDA.

-Najavom da će najviša i najvažnija institucija u Republici Srpskoj, a što Narodna skupština jeste i što mora da bude ako zaista želimo da razvijamo emancipovanu i slobodnu Republiku Srpsku, raspravljati o nerealnim političkim snovima Bakira Izetbegovića, a koji se nikad neće realizovati, SNSD i njegov lider uputili su najveći kompliment upravo samom Izetbegoviću i dali su mu značaj kakav on nikad nije imao – rekao je Grmuša.

Dodao je da je većina značajnih ili manje značajnih stranaka iz FBiH do sada donosila rezne deklaracije koje su bile na uštrb Republike Srpske, uključujući i SNSD-ovog strateškog partnera HDZBiH, koji se u svojoj programskoj deklaraciji založio za manji značaj entiteta i cijepanje Republike Srpske, pa se nije ni o tome raljspravljalo u najvišem zakonodavnom tijelu.

-Osim toga, sav besmisao raspravljanja o bilo čijim stranačkim dokumentima u NSRS ilustruje i činjenica da sam SNSD nikad nije na svojim stranačkim organima stavio van snage dokumente koje je usvojio na svom stranačkom saboru, poput Deklaracije o regionalnoj saradnji i evroatlantskim integracijama iz 2003. godine, u kojoj se ova stranka snažno založila za pristupanje BiH Nato savezu. Isto opredjeljenje ka Nato integracijama SNSD je ponovio u sporazumu sa svojim koalicionim partnerima DNS-om i SP-om, također 2003. godine u dokumentu koji su nazvali „Povelja za budućnost“. Dodatno, SNSD je zajedno sa svojim današnjim partnerima, SDA i HDZ BiH, 2009. godine potpisao famozni Prudski sporazum kojim je bila predviđena teritorijalna i ustavna rekompozicija BiH, stvaranje četiri teritorijalne jedinice sa tri nivoa vlasti, a čime bi bio potpuno napušten dejtonski ustav i pozicija Republike Srpske – istakao je Grmuša.

On je rekao da PDP, iako je dokumentovao mnoge malverzacije i nepravilnosti tokom prošlogodišnjih izbora, ipak principijelno poziva SNSD, HDZ, i SDA da formiraju novu vlast na nivou BiH.

Grmuša je podsjetio da za vrijeme mandata Mladena Ivanića u Predsjedništvu BiH nije bilo nijednog prenosa nadležnosti s Republike Srpske na nivo zajedničkih institucija BiH, da je trajno onemogućena tužba BiH protiv Srbije, kao i da je zaštićen dignitet 9. januara kao praznika Republike Srpske.

„Samo na takav način, mudrom, odgovornom i doslijednom politikom, moguće je sačuvati subjektivitet Republike Srpske i mi ponovo pozivamo sve političke aktere u Republici Srpskoj da se ponašaju na taj način“, zaključio je Grmuša.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više