Fresh Press portal
Početna » Blog » Grubeša nakon slučaja “Lana Bijedić“: Hoće li uskoro zaživjeti i smrtna kazna?
BIH TOP VIJESTI

Grubeša nakon slučaja “Lana Bijedić“: Hoće li uskoro zaživjeti i smrtna kazna?

grubesa-nakon-slucaja-lana-bijedic-hoce-li-uskoro-zazivjeti-i-smrtna-kazna-grubesa_5da0493f2e3f4
Obzirom na evidentno postojanje koje su spremne počiniti monstruozna ubistva i najteža kaznena djela, ministar pravde BiH Josip Grubeša jučer je kolegama iz radne grupe za harmonizaciju kaznenih zakona u BiH, rekao da je potrebno potražiti …

… model za pooštravanje kazni za počinitelje djela, poput nedavnog ubistva Lane Bijedić u Ljubuškom.

– Nismo dali konkretne prijedloge da bi kazne bile recimodoživotne ili određene na ovaj ili onaj način, niti smo kazali da to trebaju biti smrtne kazne. Pokrenuli smo inicijativu, a u radnoj grupi su na moje zadovoljstvo pšedstavnici svih relevantnih institucija u ovoj sferi i oni su spremni pronaći najbolje rješenje, rekao je Grubeša na današnjoj konferenciji za medije u Mostaru.

Uskoro će se, najavio je, konsultovati i sa akademskom i pravosudnom zajednicom u BiH, s ciljem da inicijativa zaista zaživi. Očekuje i skoro formiranje vlasti na nivpu BiH, a pozvao je i medije da ostanu kotačić za pozitivne promjene u društvu. Za djela poput nedavnog ubistva nadležna su entitetska pravosuđa, a Grubeša navodi i kako očekuje da inicijativu prihvate i entitetska ministarstva pravde.

– Mi i danas imamo dobru kaznenu politiku, ali je problem što su dosadašnje kazne bili bliže zakonskom minimumu, nego zakonskom maksimumu. Treba potaknuti i sudove, ohrabrivši ih za donođenje rigoroznijih kazni. Potrebno je zaustaviti promišljanje na način “ja ću iz zatvora nekad, a on iz zemlje neće nikad“. BiH mora prestati biti Eldorado za kriminalce, dodao je.

(Vijesti.ba)

Povezani članci

Grubeša prešutio Maku Radića i obrušio se na udruženja žrtava

E.H

Grubeša: Čim se steknu uvjeti imenovat ću v.d. upravnika državnog zatvora

E.H

Ministar Grubeša bez konkretnih odgovora o slučaju “Radić”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više