Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Hadžigrahić: Studente vratiti u učionice gdje epidemiološki uvjeti dozvoljavaju

Krizni štab Tuzlanskog kantona je 26. marta ove godine donio niz mjera, među kojima je i da nastava na Univerzitetu u Tuzli bude prebačena na online platforme, što studentima pojedinih fakulteta predstavlja veliki problem, smatrajući da narušava usvajanje predviđenih znanja i vještina.

Studentski parlament Univerziteta u Tuzli (SPUT) uputio je istog dana dopis kantonalnom premijeru Kadriji Hodžiću i rektorici Nermini Hadžigrahić sa zahtjevom za podršku i iznalaženje rješenja za studente. Od tada do danas je održano niz sastanaka s resornim ministrom, čelnicima Univerziteta u Tuzli i ono što je do ovog trenutka dogovoreno jeste održavanje aprilskih ispitnih rokova, te zakazanih magistarskih i doktorskih odbrana uz prisustvo samo kandidata i komisije.

Iz SPUT-a su negodovali što je Krizni štab nastavu prebacio na online platforme, dok su ugostiteljski objekti i kladionice otvoreni, a ministar zdravstva TK Božo Jurić pojašnjava da spomenuti objekti mogu raditi samo uz poštivanje epidemioloških mjera.

Naveo je također da mjere ostaju na snazi najmanje do 9. aprila, a donesene su koordiniranim pristupom cijelog Kriznog štaba.

-U skladu s epidemiološkom situacijom u datom momentu Krizni štab će odlučiti o produljenju postojećih i eventualnom uvođenju novih mjera. Između ostalog i nastava na Univerzitetu je prevedena u online formu u trajanju od 14 dana – rekao je Jurić.

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić je, međutim, stava da fakulteti i studentski domovi nisu bili epidemiološki rizik za studente i zaposlene.

-Kao rezultat takvog odgovornog odnosa, nastava se nesmetano odvijala na klasičan način, u učionicama ili kombinacijom klasične i online nastave uz prisustvo maksimalno 20 osoba u prostoriji i uz pridržavanje svih važećih epidemioloških mjera. Predavanja na studijskim godinama sa manjim brojem studenata, praktične vježbe i svi ispiti održavali su se u prostorima Univerziteta u proteklih godinu dana – kazala je Hadžigrahić.

Ona upozorava da poseban problem predstavlja prekid praktične nastave za studente Medicinskog fakulteta u zdravstvenim ustanovama (osim kliničkog staža), koji je nastupio i prije donošenja sadašnje naredbe Kriznog štaba.

-Studenti Medicinskog fakulteta na ovaj način su uskraćeni za veoma značajan segment školovanja – rad sa pacijentima. Nadam se da će zdravstvene ustanove u što skorije vrijeme naći načina, predložiti model održavanja praktičnih vježbi i buduće zdravstvene radnike vratiti u UKC i Dom zdravlja Tuzla – istakla je rektorica Univerziteta u Tuzli.

Ona podvlači da se studenti trebaju vratiti u učionice gdje god to epidemiološki uvjeti dozvoljavaju.

-Smatram da se način na koji se nastava odvijala do donošenja Naredbe pokazao dobrim i sa minimalnim epidemiološkim rizikom. Ograničenje na 20 osoba u zatvorenom prostoru trebalo bi preispitati, jer amfiteatri fakulteta predstavljaju velike prostore u kojima bi broj studenata mogao biti veći, a da se pri tome poštuje propisana distanca kao što je to učinjeno kada su u pitanju kina i pozorišta – navela je Hadžigrahić.

Zastupnik SDA u Skupštini TK Šekib Umihanić kaže da će prihvatiti sve one mjere koje će zaštititi građane i koje će odgovoriti na pandemiju, ali da postoje određeni nedostaci u vezi sa donesenim zaključcima.

-Konkretno, položaj studenata medicine, njih je oko dvije hiljade, već je ranije mjera donesena da ne mogu obavljati praksu na Kliničkom centru, a postojeća Vlada i Ministarstvo nisu dali rješenje kako će se ona nadoknaditi – navodi Umihanić.

Predsjednica SPUT-a Amila Omersoftić kaže da zbog naredbi Kriznog štaba oni ne mogu organizovati proteste kojima žele iskazali nezadovoljstvo odlukom da se nastava prebaci u online formu, ali su predali zahtjev MUP-u TK da im se to omogući, u skladu sa donesenim mjerama, na adekvatnoj lokaciji.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više