Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Han pisao Suzani Radanović, majci stradalog mladića iz Banje Luke

Evropski komesar Johannes Hahn pisao je Suzani Radanović, majci stradalog mladića iz Banje Luke Davida Dragičevića, i kazao da će pratiti slučaj njenog sina te podržavati napore građana za jačanje vladavine prava.

Hahn je odgovorio Radanović na pismo koje mu je slala u martu ove godine, a ubrzo nakon toga je održao i sastanak s njom.

– Kao što sam naglasio na sastanku, Evropska komisija očekuje da će slučaj tragične smrti Vašeg sina biti potpuno istražen bez odgađanja na kompetentnim sudovima, koji će poštovati evropske standarde krivične istrage. Želim naglasiti da Evropska komisija intenzivira napore u nadgledanju funkcije vladavine pravnog sistema u BiH. U ovom kontekstu, viši eksperti iz EU analiziraju funkciju pravosudnih institucija i njihovu interakciju s uredima tužilaca, a počet će pratiti i istrage u području ozbiljnih zločina – napisao je Hahn.

Rezultati ovih analiza bit će saopćeni najesen na konvenciji u kojoj će biti vladine institucije, predstavnici civilnog društva i eksperti. Podsjetio je kako su vladavina zakona, ljudska prava i fundamentalne slobode preduvjet i eliminatorni test kredibilnosti i posvećenosti vlasti evropskim integracijama.

(Vijesti.ba / Avaz)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više