Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Hoće li biti novih restriktivnih mjera u Sarajevu

Ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo Haris Vranić rekao je danas za N1 da je u Sarajevu prisutna tendencija rasta broja novozaraženih korona virusom, ali da je situacija pod kontrolom.

On je istakao da mjesta panici nema ne isključivši mogućnost uvođenja novih restriktivnih mjera.

Zavod za javno zdravstvo šalje svaki dan izvještaje i sublimira sve podatke. Postoji tendencija rasta novozaraženih. Jutros, koliko sam zapamtio, u KCUS-u ima 103 bolesnika koji su u kovid odjeljenjima, u Općoj bolnici je 97. Imamo četiri pacijenta na respiratoru i jednog u Općoj. Četiri naša sugrađana su preminula. Rast nam ukazuje na povećana oprez kod praćenja i uvođenja možda nekih novih restriktivnih mjera u Kantonu Sarajevu. Krizni štab je ozbiljna insititucija i u njoj se nalaze ozbiljni profesionalci . Nema mjesta panici. Mi ćemo svakako reagovati, ne mogu tačno reći koje će biti mjere i da li će biti novih mjera. Sigurno nećemo podlijegati pritiscima ni politike ni direktora zdravstvenih ustanova’‘, istakao je ministar u razgovor s Almom Dautbegović Voloder.

Prema njegovim riječima, Kanton Sarajevo uskoro bi trebao dobiti vakcine.

”Kanton Sarajevo je poduzeo sve mjere da sam nabavi vakcine, neki dan sam govorio da smo blizu da ih nabavimo i ja se nadam da smo jako jako blizu nakon mog jučerašnjeg razgovora s dobavljačima. Trebale bi vakcine doći u što skorijem roku. Zavod za zdravstveno osiguranje je raspisao javni poziv za tri vrste vakcina. Ja ne mogu da se sjetim, javile su se jedna ili dvije firme i one su ponudile da mogu nabaviti AstraZeneca vakcinu. Mislim da se neko javio i s mogućnošću nabavljanja Sputnjik 5 vakcina. Ako bi se desio dogovor i da potpišemo ugovor – krajem feubrara i početkom marta. Radi se o 100.000 vakcina”, istakao je Vranić.

On je komentarisao i ostale aktuelne teme, govorio o povratku učenika u škole, planovima Ministarstva…

Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više