Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Hrvatska javnost ogorčena: Domoljubi opljačkali Aluminij, gdje su Mijo i Dragan

Vijest da će uprava Aluminija d.o.o. Mostar ove sedmice podnijeti ostavku našla se na oštrom udaru kritika, pogotovo hrvatske javnosti u BiH.

Korisnici društvenih mreža, mahom nezadovoljni zbog situacije u kojoj se našao posrnuli mostarski gigant, prozivaju upravu i traže krivca.

Tako građani pitaju: “Gdje je spasitelj Mijo Brajković, uživa li plodove Aluminija u Zagrebu”, aludirajući na bivšeg generalnog direktora Aluminija.

Pojedini direktno optužuju predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, dok drugi poručuju: “Na mostarskim Barama tražite krivca, on vas prevozi žedne preko vode…”.

Interesantnu poruku građani imaju i za aktuelnu upravu ovog preduzeća: “Miševi prvi napuštaju brod”. Ne manjka ni savjeta: “Prije ostavke podnesite fakture prodatog Aluminija, vaše troškove, troškove reprezentacija i nagrada itd”, “Prodajte nekretnine dosadašnjih direktora i njima bliski suradnika, imat ćete vlastitu struju narednih 100 godina”.

Pojedinci kategorično poručuju: “Rasulo, to treba ugasit pothitno jer taj dug niko ne želi sanirat niti može”.

Jedan od komentara na vijest da uprava Aluminija podnosi ostavku glasi: “Otpremnine su si isplatili pretpostavljam, kao i svi prije njih”.

Posebna polemika odnosi se na tezu HDZ-a BiH i stranačkog predsjednika Čovića o ugroženosti Hrvata u BiH. Tako jedan korisnik piše:

“Je li vam sad jasno što je to nacionalni interes Čovića i HDZ-a i kako vas Bošnjaci ugrožavaju i preglasavaju? Ko vas to dovede na rub propasti braneći i štiteći nacionalni interes ‘ugroženog’ hrvatskog naroda u Federalnom dijelu BiH??? Pogledajte bar sada što to posjeduju oni koji pričaju o ‘ugroženosti’ hrvatskog življa na prostorima Federacije BiH, a što to dobiste vi koji samo želite da pošteno zarađujete komad hljeba za svoje obitelji. Nije rješenje problema u Sarajevu, nego tu u Mostaru i stožeru stranke HDZ-a na ćelu sa Čovićem. Oni su postavljali upravne odbore i direktore Aluminija, krčmili imovinu firme i bezobrazno izvlačili novac za lične i stranačke potrebe. Zadužili Aluminij do grla pa je sada dug veći nego što je stvarna imovina i vrijednost firme”.

Na to mu drugi korisnik odgovara kako su Aluminij “opljačkali Domoljubi, to i ptice na grani znaju. Bilo bi lijepo te domoljube smjestit iza brave jedno 40 godina”.

Odgovoru na ovu konstataciju glasi: “Prvi Mijo Brajković, pa onda po redu – vrh KRDEZA, i ostali sitni krimosi i neradnici!”.

Građani očekuju od Tužilaštva BiH da pokrene slučaj “Aluminij” i poručuju: “Neko ga je uništio… Nisu Eskimi ni Bugari”.

Pojedinci su imali zamjerke na nacionalni ključ prilikom zapošljavanja u nekadašnjem mostarskom gigantu, pa kažu da uprava umjesto da se obraća Vladi FBiH treba da se obrati “Miji Brajkoviću i Draganu Čoviću za to. Sve radnike koji nisu katolici otpuštani su iz kombinata”.

“Svu tehnologiju su u ratu pokrali i preselili u Šibenik. Na prste jedne ruke se mogu nabrojati muslimani radnici, 99 posto u Hrvati, a sad kukate u Sarajevu i Federaciji”, jedan je od komentara u tom kontekstu.

Mnogi komentarišu i da uporedo sa krahom Aluminija, sa radom počeinje Televizija Herceg-Bosna, te konstatuju:
“Eto prilike za onu novu televiziju RTVHB da i oni nešto uživo prenose”.

(Vijesti.ba)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više