Fresh Press portal
BIH

Imamo jake argumente, očekujem da otpad neće biti na Trgovskoj gori

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak smatra da BiH ima jake argumente protiv namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj gori, na samoj granici s BiH, u blizini općine Novi Grad/Bosanski Novi.

O tom problemu će govoriti na 53. generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u Beču, na kojoj će biti skrenuta pažnja na najavu Republike Hrvatske o skladištenju otpada iz Nuklearne elektrane Krško na pomenutoj lokaciji.

Nakon sastanka s načelnikom Općine Novi Grad/Bosanski Novi Miroslavom Drljačom, Crnadak je rekao da su svi nivoi vlasti uključeni u tu „borbu“.

– Imamo čvrste argumente iza kojih stoje brojne institucije u RS-u, Federaciji BiH i na nivou BiH. Očekujem da se sve dobro završi – istakao je on.

Načelnik Drljača smatra da je, kako je naveo, sazrelo vrijeme za cjelovit front u osporavanju namjera Hrvatske da radioaktivni otpad odlaže u kasarni Čerkezovac.

Podsjetio je da po tom pitanju postoji saradnja lokalnih zajednica iz oba bh.entiteta te s općinama Dvor i Petrinja u Hrvatskoj.

– Bitno je da iskoristimo sve mehanizme da ne dođe do toga da Trgovska gora bude odlagalište – kazao je Drljača.

Ukoliko Hrvatska ne odustane od svoje namjere, smatra da treba pokrenuti sudski ili postupak međunarodne arbitraže kako bi se zaštiti građani BiH.

Podsjetio je da će Novom Gradu/Bosanskom Novom 27. septembra biti održano protestno okupljanje građana u slivu rijeke Une.

Ministar Crnadak sutra će u Banjoj Luci razgovarati i s ministarkom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenkom Golić o problemu odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, a uoči 53. generalne konferencije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u Beču.

(Vijesti.ba / FENA)

Povezani članci

Neka Predsjedništvo BiH kaže da li je NATO put odblokiran ili zaustavljen

E.H

Mučni razgovori, mučni pregovori bez rezultata, a ovo danas je nova blamaža Predsjedništva

E.H

Crnadak i Banja Luka su se crvenili – “Pet-šest policajaca je čovjeka od 60 godina bacilo na pod…”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više