Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Inzko da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida

Udruženje žrtava i svjedoka genocida poziva međunarodne institucije da pristupe zaustavljanju svih oblika negiranja genocida, a visokog predstavnika Valentina Inzka da hitno nametne Zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih ratnih zločina.

Navršile su se dvije godine od pravosnažne presude Radovanu Karadžiću, kada je 12 organizacija žrtava napisalo apel i poziv svjetskim i evropskim institucijama u kojem su, između ostalog, tražile da se ime osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića ukloni sa studentskog doma na Palama.

– Pozdravljamo skidanje table sa navedenog doma i određene akcije međunarodnih institucija nakon našeg pisma. Protekle dvije godine su pokazale da presuda Karadžiću ne samo da nije osujetila i smanjila negaciju genocida, već su negatori genocida još jače i snažnije pojačali svoje negatorsko djelovanje. S tim u vezi, ponovo pozivamo međunarodne institucije, posebno međunarodne predstavnike u BiH da hitno pristupe zaustavljanju svih oblika negiranja genocida i da HITNO visoki predstavnik u BiH nametne Zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih ratnih zločina – saopštili su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

(Vijesti.ba)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više