Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Ispred Vlade KS danas štrajk zdravstvenih radnika

U Sarajevu će danas od 11 sati biti održan protest radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, najavljeno je iz sindikata radnika.

“Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo i Sindikat Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, zbog nepotpisivanja novog Granskog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo organizovao je i najavio mirno okupljanje, odnosno protest ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo za četvrtak, 10. juna 2021. godine u periodu od 11:00 do 14:00 sati“, saopćeno je iz Sindikata radnika u zdravstvu u KS.

Kako je navedeno, zbog naredbi, odnosno mjera o ograničenom broju okupljanja ljudi na otvorenom prostoru, a koje su na snazi povodom nastale pandemije uzrokovane koronavirusom, na ovom protestu će učestvovati blizu 100 učesnika, odnosno članova navedenih sindikata, dok će radnici koji su u vrijeme održavanja protesta na poslu, učesnicima protesta pružiti podršku izlaskom u vrijeme pauze ispred ustanova u kojima rade uz poštivanje svih higijensko epidemioloških mjera koje su na snazi u vrijeme održavanja mirnog okupljanja – protesta.

“Učesnici protesta žele da na miran i dostojanstven način javno ukažu na nezadovoljstvo odnosom Vlade Kantona Sarajevo prema oblasti zdravstva u cjelini, a posebno prema radnicima u zdravstvu u Kantonu Sarajevu i prema pacijentima, te obavezu Vlade Kantona Sarajevo da uvažava oba Sindikata kao socijalnog partnera“, istaknuto je u saopćenju.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više