Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Izetbegović: Ako Forto i Vranić potpišu, nije problem da povučemo respiratore

Direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović danas se obratila javnosti i odgovarala na pitanja medija povodom pisma o kojem je bilo riječi tokom proteklog vikenda, te ostala pitanja u vezi sa respiratorima i pandemiji koronavirusa.

Izetbegović je, između ostalog, pojasnila šta se dešavalo na sastanku u Vladi KS.

“Mi smo danas dobili pitanje od Vranića: zašto ne povučete sve respiratore? Rekli smo da nije problem da ih povučemo ako Vranić i Forto potpišu, mi ćemo ih odmah povući. Dokle god imamo ovaj sertifikat od Verlaba koji kaže da se uređaj može koristiti prvenstveno kao stacionaran i može biti portabilan ukoliko se koristi s bocom kisika u kolima Hitne pomoći. Mi ne smijemo povući respiratore jer bi odgovarali porodicama ljudi, ili da odgovaramo na potencijalne tužbe Kine koja nas može tužiti da smo njihove respiratore proglasili neispravnim“, kazala je Izetbegović.

Potom je na primjeru pojasnila da postoje razni proizvođači respiratora i da ako ima izbor, bira da radi na onom koji je najdraži ali ne isključuje rad na ostalim.

“Respiratori se koriste u ovisnosti od.. Isto kao na primjeru automobila ima Trabant, Yugo, Škoda, Audi, pa vi sad birate koji vam se sviđa. Ja sam specijalista za dijagnostiku i najviše volim General Electrics mašinu, ali kada je zauzeta radim i na Toshibi, Siemensu. To vam je tako. Dakle, ako su mašine zauzete a vama ulazi pacijent koji mora dobiti kisik, naravno da ćete mu dati“.

Kako je dodala, nijedan respirator nije ubio čovjeka osim ako nije pogrešno korišten.

“Nijedan respirator nije ubio nijednog čovjeka. Respirator po svojoj funkciji ne ubija čovjeka, ali respirator nije lijek nego podrška. Ovi respiratori se koriste samo u posebnom respiratornom centru gdje su i svi ostali koji su nam na raspolaganju. Imamo 68 mjesta i 68 respiratora”.

“Uvijek govorim istinu, privatno sam zvala profesora Jusufovića iz Tuzle prije tri dana i pitala ga da li koriste ove respiratore. Rekao mi je da koriste samo dva, jer kod njih pandemija “tek počinje” i kazao mi da će im možda zatrebati pomoć naših kolega. Kazao je: Koristimo samo dva, koristićemo sve ako zatreba”.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više