Fresh Press portal
BIH

Javna kampanja u TK u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije

javna-kampanja-u-tk-u-povodu-medjunarodnog-dana-borbe-protiv-korupcije-screenshot-1_5dee733d8d78a

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona realizirala je javnu kampanju “Stop korupciji” u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije – 9. decembra.

Tim povodom građanima su dijeljeni promotivni materijali, a na info pultu mogli su dobiti odgovore na određena pitanja. U ovim aktivnostima učestvovali su učenici završnih razreda Mješovite srednje saobraćajne škole u Tuzli.

Da li biste prijavili korupciju, znate li kako to učiniti anonimno te jeste li ikada ponudili mito da završite posao – neka su od pitanja iz upitnika koja su učenici dijelili građanima u Tuzli.

Učenica Melisa Suljić smatra da su građani Tuzle nedovoljno informirani o borbi protiv korupcije te da je potrebno raditi na tome.

Tuzlanski kanton je usvojio Plan borbe protiv korupcije, ali je za realizaciju tog plana potrebna uključenost svih državnih i kantonalnih institucija, smatra direktor Uprave policije MUP -a TK Dževad Korman i dodaje da je borba protiv korupcije dugotrajan proces kome se ne nazire kraj.

Uprava se bori s korupcijom i u vlastitim redovima što joj je omogućila izmjena Zakona o policijskim službenicima iz 2018. godine kojom je ubrzano vođenje postupka protiv policijskih službenika koji su počinili koruptivno ili drugo krivično djelo.

Korman je istakao da je, zahvaljujuću takvom zakonskom okviru, u toku 2019. godine s pet policijskih službenika prekinut radni odnosa.

– Za jednog namještenika vodi se disciplinski postupak. Uprava policije MUP-a Tuzlanskog kantona jedina ima ovako uređen zakonski okvir i prednjačimo u borbi protiv interne korupcije – rekao je Korman.

Uprava policije MUP-a TK je za devet mjeseci ove godine rasvjetlila 85 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminala i korupcije od čega su 72 koruptivna što je povećanje od 30 posto u odnosu na isti period prošle godine. Pozivi građana na broj 122 ili brojeve policijskih stanica u TK su uglavnom anonimni.

– Svakom pozivu se pristupa krajnje ozbiljno, i većina tih poziva bila je s razlogom – rekao je Korman.

Kampanja ”Stop korupciji” realizirana je uz saradnju i podršku Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini, Biroa za saradnju agencija za provođenje zakona u borbi protiv narkotika Vlade SAD i Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravosuđa SAD u BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Povezani članci

Eric Larson: “Samo narod ove zemlje može očistiti BiH od korupcije”

E.H

Profit i politika: “Navodi o korupciji nisu iznenađujući u Bosni i Hercegovini”

E.H

Umiješane i bh. firme: Otkrivena međunarodna prevara prilikom nabavke zaštitnih maski

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više