Fresh Press portal
BIH

Jeste li ih zaboravili: Ko je sve u proteklih 20 godina bio na čelu Vijeća ministara

873x400 (2)

Vijeće ministara BiH od 1997. godine, kada je formirano nakon prvih poslijeratnih izbora 1996. godine, do danas se znatno izmijenilo, kako u obimu tako i u nadležnostima.

Danas Državna vlada ima devet ministarstava, a u Parlamentu BiH jučer imenovani Zoran Tegeltija 13. je po redu predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

U protekle 23 godine na poziciji predsjedavajućeg Vijeća ministara bili su: Haris Silajdžić, Boro Bosić, Svetozar Mihajlović, Spasoje Tuševljak, Martin Raguž, Božidar Matić, Zlatko Lagumdžija, Dragan Mikerević, Adnan Terzić, Nikola Špirić, Vjekoslav Bevanda i Denis Zvizdić.

Od bivših predsjedavajućih preminuo je akademik Božidar Matić. Haris Silajdžić, Boro Bosić, Svetozar Mihajlović, Spasoje Tuševljak i Martin Raguž nisu više politički aktivni, dok se Lagumdžija pokušava vratiti u politiku.

Inače, Ured predsjedavajućeg Vijeća ministara s radom je počeo 6. juna 2000. godine. Prethodno su postojala dva čelnika Vijeća ministara – kopredsjedavajući. Institucija kopredsjedavajućeg Vijeća ministara postojala je od 1. januara 1997., a do tada je djelovala Vlada BiH kojoj je na čelu bio predsjednik.

Zanimljivo je da su prvobitno u Vijeću ministara BiH djelovala samo tri ministarstva, i to za vanjske poslove, za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose te za civilne poslove. Kopredsjedavajući, kasnije predsjedavajući, imao je i neku ministarsku funkciju.

Jedno vrijeme postojalo je i Ministarstvo evropskih integracija, koje je ukinuto i umjesto njega je osnovana Direkcija za evropske integracije.

IZVOR: Avaz

Povezani članci

Ko će biti novi državni ministri

E.H

Da li su i ministri lagali da imaju završen fakultet?

E.H

Pročitajte biografije budućih ministara u Vladi Kantona Sarajevo

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više