Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Kako do vakcinacije za one koji nemaju zdravstveno osiguranje ili nisu informatički pismeni

Jučer pokrenuta aplikacija za prijave zainteresiranih za vakcinisanje protiv koronavirusa u Kantonu Sarajevu otvorila je niz nedoumica iz segmenta dostupnosti ove usluge, koja bi trebala biti dostupna doslovno svima.

Prijave putem aplikacije i samo onima koji imaju zdravstveno osiguranje, odnosno elektronsku zdravstvenu knjižicu, značajno sužava dostupnost za uslugu iz domena javnog zdravlja i trebalo bi biti dostupno svima.

Odmah po lansiranju postavilo se pitanje šta će biti s onima koji nisu zdravstveno osigurani, sa migrantima ili s ljudima koji nisu informatički pismeni, kakvih je u našoj zemlji značajan broj.

Kako je za portal Klix.ba kazao ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić, danas je sastanak s autorima aplikacije te će se uočene nelogičnosti probati otkloniti.

“Intencija je da se svi mogu vakcinisati, samo trebamo napraviti potrebne prilagodbe”, izjavio je Vranić.

Osim ovoga otvorilo se i pitanje regionalnog obuhvata. Građani van Kantona Sarajevo s pravom se pitaju kako to da se oni mogu da se prijave za vakcinisanje u Beogradu, a ne mogu u Sarajevu.

Trenutno, u vrijeme dok je u našoj zemlji dostupna manja količina vakcina koje se ravnomjerno dijele po kantonima to i nema preveliku težinu, ali u kontekstu najava vlade premijera Forte o nabavi vakcina i samom kontekstu najbogatijeg kantna i taj narativ dobija na težini.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više