Fresh Press portal
BIH TOP VIJESTI

Kapacitet KCUS-a više nije dovoljan: Planirano otvaranje još jednog dijaliznog centra u Sarajevu

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo (KS) Amela Sofić danas je razgovarala s predstavnicima Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata KS.

 

Predsjednica tog udruženja Amela Šiljević istaknula je da raste broj dijaliziranih pacijenata zbog nedovoljnog broja transplantacija.

 

U Kantonu Sarajevo je oko 325 bubrežnih bolesnika koji se nalaze na hemodijalizi, a koja za njih predstavlja jedini vid liječenja, saopćeno je iz kantonalne Pres-službe.

 

Dijaliza, inače, spada u federalni prioritetni vertikalni program zdravstvene zaštite, finansiran od Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

 

Kako se u saopćenju navodi, Ministarstvo zdravstva KS će u narednom periodu raditi na rješavanju problema hemodijaliznih pacijenata, s obzirom na nagomilane probleme po pitanju ove kategorije u KS, a prostorni kapaciteti Klinike za hemodijalizu KCUS-a su nedovoljni za pružanje tretmana novim uremičnim bolesnicima, jer se već radi u četiri smjene.

 

Za pacijente Kantona Sarajevo će se tražiti najbolji modalitet pružanja ovog vida zdravstvene zaštite, planiranjem otvaranja još jednog dijaliznog centra u okviru neke postojeće zdravstvene ustanove ili posebnog na novoj lokaciji, s obzirom na to da je zakonski ostavljena mogućnost formiranja dijaliznih centara u svim oblicima svojine, navodi se u saopćenju.

 

(FENA/mr)

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

KCUS: Uspješno obavljena kadaverična transplantacija bubrega

E.H

‘Sa Sebijom Izetbegović nema razgovora… Za Bakira nema izlaza! U civiliziranoj državi takvoj ne daš da se rasplamsa!’

E.H

KCUS za migrante: Za samo šest dana uposlenici prikupili 11.125 KM

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više