Fresh Press portal
Početna » Blog » Kur’an će biti vraćen džamiji u banjalučkom naselju Vrbanja
BIH

Kur’an će biti vraćen džamiji u banjalučkom naselju Vrbanja

kur-an-ce-biti-vracen-dzamiji-u-banjaluckom-naselju-vrbanja-cavka-kuran_5d5467e24e799
Kur’an iz džamije u banjalučkom naselju Vrbanja jedini je sačuvan pisani trag nakon rušenja ove džamije u proteklom ratu, te će u narednom periodu biti vraćen u džamiju.

Rekao je ovo Admir Čavka, bivši narodni poslanik u Narodnoj skupštini RS, koji je za “Nezavisne” istakao da je ovo jedino što je ostalo od vrbanjske džamije nakon njenog rušenja.

“Preko jednog zajedničkog prijatelja kontaktirao me čovjek koji je igrom slučaja sačuvao Kur’an iz džamije u Vrbanji”, rekao je Čavka.

On dodaje da je čovjek koji ga je kontaktirao imao želju da Kur’an uruči nekome iz Vrbanje, a da je igrom slučaja to bio on, te je Kur’an preuzeo u utorak.

“Donijeću ga u džamiju u Vrbanji. Ovo je izuzetno lijep gest čovjeka koji je želio da ostane anoniman, odnosno nije želio da se objavi njegovo ime”, rekao je Čavka.

On je napomenuo da je nedavno prilikom otvaranja Aladža džamije u Foči bio slučaj gdje je jedna žena sačuvala Kur’an i predala ga ponovo džamiji, te je istakao da je to vjerovatno postaklo i ovog čovjeka da uradi isto.

“Džamija u Vrbanji je obnovljena 2003. godine i nakon toliko godina Kur’an je sačuvan i vraćen i mislim da je to izuzetno pozitivna stvar. Treba da poštujemo jedni druge i treba da idemo u tom pravcu. To ima veliki značaj za samu džamiju u Vrbanji i za sve nas koji živimo u Banjaluci. Moramo ići u tom smjeru da se okrenemo jedni drugima i da se svi nadamo boljim vremenima”, kaže Čavka.

(Vijesti.ba / NN)

Povezani članci

Ovo je BiH koju volimo – Kako je gest Srbina iz Banje Luke dirnuo mnoge muslimane

E.H

Arap kupio 100 Kur’ana pa ih dijelio prolaznicima na Ilidži

E.H

Danski učenici uče muslimansku molitvu i uzvikuju ”Allahu Akbar”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više