Fresh Press portal
BIH

Lista odgovornih: Ovo su imena svih nadležnih u protekla tri mandata u Zavodu Pazarić

5dd7f048-ac4c-499c-ac08-42040a0a0a78-zavod-pazaric-preview

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju insistiraju na procesuiranju svih koji su odgovorni za stanje u Zavodu Pazarić.

 

Traže obraćanje u federalnom Parlamentu, sastanak sa prestavnicima Vlade, ali i odgovore na brojna pitanja.

 

No odgovora, na koje je dužan odgovoriti federalni ministar za rad i socijalna pitanja nema. Došli smo i do bivšeg direktora Jasmina Čerimagića, no pred kamere nije želio, piše N1.

 

Poražavajuće slike i teške optužbe na račun prethodnog direktora Zavoda Pazarić.

 

“Vodio je štićenike, prema zvaničnim navodima inspekcije da renoviraju, na prinudni rad na njegovim nekretninama u Sarajevu, vožena su zvaničnim službenim vozilom Zavoda, odvozio ih je uposlenik Zavoda, kako bi od sredstava Zavoda renovirali nekretnine”, kaže Sabina Ćudić, poslanik Naše stranke u PD PFBIH.

 

A bivši direktor je Jasmin Čerimagić, i to u dva mandata. Prije toga obavljao je dužnost predsjednika Nadzornog odbora u ovoj instituciji. Za medije ne želi govoriti, a u telefonskom razgovoru kaže sve će objasniti na sudu. Do sada, kaže, niko ga nije saslušao.

 

Za to vrijeme jedanaest Udruženja i Vijeća roditelja djece sa poteškoćama u razvoju zahtjevaju da se hitno procesuiraju i najstrožije kazne svi odgovorni, za nehuman odnos prema štićenicima u Zavodu Pazarić.

 

“Smijeniti NO, ili Upravni odbor neke ustanove ne predstavlja apsolutno ništa, ti ljudi mogu poslije toga potpuno normalno da budu dio nekog drugog UO ili NO nekih drugih ustanova. Mi smo za to da se već jednom uspostavi princip krivične odgovornosti, za sve zloupotrebe, malverzacije i sva ona krivična djela koja su se dogodila tamo”, kaže, Vijeće roditelja sa poteškoćama u razvoju.

 

U nastavku donosimo spisak svih, koji su činili UO, NO Zavoda Pazarić u posljednja tri mandata. Da li je neko od njih saslušan, i ako jeste, nije poznato. Iz Tužilaštva KS juče kratko- saslušavaju svjedoke, prikupljaju dokaze. I iz FUP danas skoro identičan odgovor.

 

pazaric-upravni-odbor1

 

pazaric-upravni-odbor2

“Federalna uprava policije provodi aktivnosti na dokumentovanju krivičnog djela po predmetu „Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić”, dodaje Čelebić.

 

Iako je Predstavnički dom Federalnog Parlamenta na prošlom zasjedanju odbio raspravu o stanju u Zavodu Pazarić, zakazana je nova tematska sjednica-i to za 4. decembar.

 

Biće to prilika da se najviši federalni zakonodavni organ izjasni o aferi koja potresa javnost već tri mjeseca. Čeka se i stav Vlade o imenovanju novog rukovodstva Zavoda. O svemu ovome, resorni ministar Vesko Drljača, uprkos insistiranju i roditelja, ali i medija ćuti.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više