Fresh Press portal
BIH TOP VIJESTI

Migrant Ammar iz Alžira u Tuzli pronašao drugu porodicu: Prihvatili su ga kao sina, svi zajedno obavljaju poslove…

5de39279-6c0c-47b3-bc59-1f060a0a0a78-ammar-migrant-preview

Za migrante koji svakodnevno pristižu Bosna i Hercegovina je samo usputna stanica ka ostvarenju njihovog cilja, odlaska u Europu.

Iste želje kao i hiljade drugih migranata imao je i Alžirac Ammar sve dok na autobuskoj stanici u Tuzli nije upoznao volonterku Mersu u čijoj vikendici je boravio tokom ljeta.

 

Već tada je odlučio da je Bosna i Hercegovina zemlja njegovih snova i da će dati sve od sebe da ostane ovdje. Njegove želje, ali i dobrotu i iskrenost prepoznala je porodica Hasanović.

 

Ammar Lajchaoui je u Alžiru ostavio roditelje, tri sestre i šestero braće. Kaže da je zajedno s njima dijelio jednu sobu. Iako su radili, zarada koju su na kraju mjeseca dobijali bila je nedovoljna i on je u tranzitu prema zapadnoj Evropi stigao u Tuzlu u BiH, piše tuzlainfo.ba.

 

Moja porodica je u velikom problemu u Alžiru. Imamo malu kuću, a veliku porodicu. Radili smo za otprilike pet maraka dnevno. Neimaština je. Nije dobro – priča Ammar.
Za razliku od drugih migranata u prihvatnim kolektivnim centrima koji jedva preživljavaju, Ammar je imao sreću da pronađe porodicu koja ga je prihvatila kao sina.

 

Na taj nas je potez povuklo to što smo mi prošli taj život. Nesretne ’92. godine i sami smo bili prognanici i bili smo u situaciji da nam je trebala nečija pomoć – navodi Dževad Hasanović.

Ammar s njima učestvuje u kućanskim poslovima i svi zajedno nadaju se boljem životu, koji nužno ne mora biti ni u Zapadnoj Europi.

 

Dobar je, poslušan, nemam riječi. Željela bih da ostane s nama ovdje u porodici – ističe Sadija Hasanović.

U porodici Hasanović kažu da obični čovjek može učiniti više za migrante, kojih ima sve više u BiH. Država je uglavnom zakazala u upravljanju migrantskom krizom i sve je ostalo na dobrim ljudima. Tako je i u Tuzli gdje većina migranata dane i noći provodi u izuzetno teškim uvjetima pod vedrim nebom i uglavnom su briga volontera koji im pomažu da prežive.

 

– Bez ičega, spavaju gdje stignu. Jedina pomoć im dolazi od volontera i građana Tuzle – priča volonter Senad Pirić.

 

– Ljudi iz Tuzle, volim vas i nosim u srcu. Hvala vam na svemu – poručio je Ammar.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

Povezani članci

Šuhret Fazlić: “Situacija u Bihaću nikad nije bila gora, zbog migranata živimo u strahu”

E.H

Krvavi međusobni obračun migranata u Bihaću, jedna osoba hospitalizirana

E.H

Hrvatski policajci sedam migranata pokušali prebaciti u BiH, naši graničari ih odmah vratili u Hrvatsku

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više