Fresh Press portal
Početna » Blog » Ministar Grubeša bez konkretnih odgovora o slučaju “Radić”
BIH Vijesti

Ministar Grubeša bez konkretnih odgovora o slučaju “Radić”

grubesa
Ministar pravde BiH Boris Grubeša potvrdio je danas da je dobio pismo koje mu je uputio glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serge Brammertz povodom Rješenja kojim je osuđenom ratnom zločincu Marku Radiću dopušten transfer u Hrvatsku na dalje izvršenje zatvorske kazne.

Brammertz je, naime, u dopisu podsjetio Grubešu da predmet koji se vodio protiv Radića spada u takozvane slučajeve Kategorije 2, koje je Ured glavnog haškog tužitelja istražio i proslijedio Tužilaštvu BiH na dalju obradu. Istovremeno je podsjetio da ima obavezu redovno izvještavati Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) o statusu tih predmeta.

“Kako trenutno pripremam svoj sljedeći izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, u obavezi sam da uključim informacije o najnovijim događajima”, napisao je, između ostalog, Brammertz.

Grubeša je novinarima u Sarajevu kazao kako će tokom dana uputiti relevantan odgovor Brammertzu, kao i članovima Vijeća sigurnosti UN-a.

“Ako će se u Vijeću sigurnosti UN-a raspravljati o ovom slučaju, a pošto ja tamo ne mogu biti prisutan, smatram da bi Vijeće sigurnosti UN-a trebalo da ima moj stav, odnosno stav BiH zašto se to dogodilo i kako je došlo do tog transfera”, naveo je ministar pravde BiH.

Na upit Vijesti.ba kako je uopšte moguće da je sud u Hrvatskoj priznao presudu Suda BiH, ukoliko udruženi zločinački poduhvat ne prepoznaje u svom zakonodavstvu, a Radić je u BiH, između ostalog, presuđen za UZP, Grubeša nije dao konkretan odgovor, kao ni na pitanje da li je Hrvatska garantovala da će u potpunosti provesti presudu Suda BiH u ovom slučaju.

Neodgovoreno je ostalo i pitanje da li će Ministarstvo pravde BiH i druge relevantne pravosudne institucije u našoj državi preispitati odluku u vezi sa pomenutim ratnim zločincem.

Umjesto jasnog i preciznog odgovora, ministar Grubeša podsjetio je na poznate činjenice da je transfer Radića izvršen na osnovu sporazuma BiH i Hrvatske iz 1996. godine, u kojem je, kako je kazao, jasno rečeno koji su kriterijumi za upućivanje osuđenika na izdržavanje kazne u druge zemlje.

“Radić nije jedini predmet koji smo radili. Ministarstvo pravde BiH radilo je na stotine takvih predmeta. Nikad nije bilo problema i uvijek se priznavala presuda suda zemlje u koju osuđenik odlazi”, rekao je Grubeša.

Kako je istakao, radi se o reciprocitetu, odnosno o povjerenju države u susjedno pravosuđe.

“U BiH imali smo primjere gdje smo priznavali presude iz Hrvatske, odnosno davali zakonske kazne kako su propisane našim krivičnim zakonodavstvom”, zaključio je Grubeša.

Podsjećamo, ratnom zločincu Radiću odobren je transfer u Hrvatsku na dalje izvršenje kazne, a Županijski sud u Zagrebu je preinačio presudu Suda BiH, kojom je osuđen na 21 godinu zatvora, te mu je odredio kaznu zatvora u trajanju od 12 godina i šest mjeseci. S obzirom da u pritvoru boravi od 2. juna 2006. godine, na slobodu bi mogao izaći već prije Nove godine.

(Vijesti.ba)

Povezani članci

Zašto je u BiH problem dobiti uputnica na osnovu nalaza ljekara specijaliste?

E.H

Dječak iz BiH pisao Djeda Mrazu: Povedi sve političare na Sjeverni pol, čuvaj ih dobro da ne pobjegnu nazad

E.H

Petar iz BiH pisao Djeda Mrazu: “Molim te, povedi sve političare na Sjeverni pol i dobro ih čuvaj da ti ne pobjegnu”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više