Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Na današnji dan rođen je Josip Brzo Tito – doživotni predsjednik SFRJ

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije, koji je upravljao Jugoslavijom 35 godina, rođen je na današnji dan 1892. godine.

Rođen je u Kumrovcu u Austrougarskoj. Izučio je u Sisku bravarski zanat, pa je počeo da radi kao metalski radnik u Zagrebu, a zatim u fabrikama u više zemalja.

Kao austrougarski kaplar učestvovao je u Prvom svjetskom ratu. Teško je ranjen i zarobljen 1915. godine na Karpatima, na Istočnom frontu. Poslije toga učestvovao je u Oktobarskoj revoluciji.

Josip Broz Tito s psom - undefined
Foto: WordPress: Josip Broz Tito s psom

U Jugoslaviju se vratio krajem oktobra 1920. godine, kada je postao član Komunističke partije Jugoslavije, a 1937. njen generalni sekretar, voljom Josifa Visarionoviča Staljina, poslije smjenjivanja i strijeljanja Milana Gorkića.

Radio je 1936. i 1937. u Kominterni u Moskvi.

Kao vođa Komunističke partije Jugoslavije Josip Broz Tito vodio je u Drugom svjetskom ratu partizanski ustanak protiv Nijemaca od 1941. godine do kraja rata.

Bio je jedan od osnivača i istaknutih lidera Pokreta nesvrstanih.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više