Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Nakon smrti majke, Mirsad, Jasmin, Hilmo i Jasmina ostali i bez oca

Teška sudbina zadesila je Mirsada, Jasmina, Hilmu i njihovu sestru Jasminu Dedović. Prije dvije godine umrla im je majka, a u siromaštvu su nastavili živjeti s ocem, koji je, nažalost, zbog srčanih problema, umro prije tri dana.

Najstariji Mirsad (20) ostao je sam sa svojom maloljetnom braćom i sestrom da živi u ilidžanskom naselju Nadosjek, u ne baš najboljim uvjetima.

Briga o djeci

Naša ekipa jučer ih je posjetila, gdje smo zatekli samo dječaka Hilmu, jer su njegovi braća i sestra otišli po hranu koju im svakodnevno doniraju sugrađani. Trenutno je brigu o njima preuzela tetka Razija Dedović, koja živi u kući pored njihove, a koja je još u izgradnji.

– Dobila sam potvrdu od Centra za socijalni rad i Općine Ilidža da mogu biti staratelj djeci. Uvijek sam se brinula o njima, a sad ću posebno. Kuća je njihova, napravljen je jedan sprat i oni imaju gdje živjeti, a sve je urađeno uz pomoć organizacije ”Pomozi.ba” – kazala je Razija.

hilmo-i-tetka

Također, dodala je da Jasmina, koja ima pet godina, još nije svjesna šta se događa i kakva je sudbina zadesila. Desetogodišnji Jasmin školu pohađa u Sokolović-Koloniji, gdje je ova porodica živjela prije, dok sedmogodišnji Hilmo ide u osnovnu školu u Osjeku.

Brojni građani donose pomoć

Najstariji brat Mirsad teško je bolestan, 90-postotni je invalid, a bolovao je od karcinoma crijeva.

Nemaju frižider

Mirsad nam je kazao da niko ne može ni zamisliti kako se oni sada osjećaju i kroz šta sve prolaze. Tetka Razija dodala je da im ljudi dobre volje svakodnevno pomažu te da im je trenutno najpotrebniji frižider da mogu smjestiti hranu koju su dobili. I tokom naše posjete u dom Dedovića dolazili su građani i donosili im pomoć u hrani i odjeći.

Kako pomoći Dedovićima

Mirsad, Jasmin, Hilmo i Jasmina još nemaju potpuno riješeno pitanje ni krova nad glavom. Nasreću, kako je kazala Razija, počeli su graditi skromnu kuću, ali nemaju novca da se skrase, a potrebno im je sve. Nove poteškoće predstavljat će i to što će ove godine i mala Jasmina krenuti u školu. Svi koji žele pomoći ovoj porodici, mogu kontaktirati Mirsada Dedovića na broj telefona 061/340-670 ili putem organizacije ”Pomozi.ba”.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više