Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Nestala dokumentacija iz predmeta Hekler, SAB banka i atentat na Leutara!

stragom u FUP-u do sada je utvrđeno da u više od deset predmeta nedostaje dio originalne dokumentacije

Piše: Davor Obrdalj

Iz arhive Federalne uprave policije nestali su brojni originalni dokumenti, potvrđeno je za Žurnal iz više policijskih izvora. Kako saznajemo, većina nestalih dokumenata odnosi se na predmete privrednog i organizovanog kriminala. Povodom nestanka dokumenata trenutno se u Federalnoj upravi policiji provodi interna istraga.

Na upit žurnala iz FUP-a odgovaraju: “Federalna uprava policije ne može komentarisati svoje operativne aktivnosti”

HEKLERI

Istraga je, kako saznajemo, započela nakon što je slučajno utvrđeno da nedostaju brojni originalni dokumenti u predmetu “Hekleri”, u kojem su, krivičnim postupkom bili obuhvaćeni Šemsudin Mehmedović, aktualni SDA-ov zastupnik u Parlamentu BiH, te Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta kriminalističkih nauka Sarajevo. Iz tog spisa je, kako saznajemo, nestao i izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Mehmedovića i drugih, a u omotu spisa je pronađeno tek nekoliko depeša koje nemaju nikakav značaj.

Podsjetimo, „afera hekler“ datira iz perioda 96 -98.godina, zbog koje je federalni MUP, šest godina poslije, protiv kantonalnog ministra Šemsudina Mehmedovića, bivšeg šefa Uprave policije Nedžada Korajlića (sadašnji dekan Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu), Benjamina Mehmedovića, u to vrijeme referenta u Policijskoj upravi Tešanj, i Muharema Ahmića, nekadašnjeg komandanta u 337. brigadi Vojske Federacije, podnio krivične prijave.

Prema navodima iz optužnice Kantonalnog tužiteljstva u Zenici, njima se na teret stavljalo da su iz policijskog magacina CSB-a Zenica izuzeli 450 pušaka automatskih pušaka Heckler&Koch, 38 sanduka municije i 15 sanduka granata, koje su potom podijelili odabranim građanima.

Budući da pojedini građani kasnije nisu vratili oružje, procijenjeno je kako je federalnom MUP-u nanesena šteta od oko devet hiljada maraka s tim da je u izmijenjenoj optužnici iznos štete uvećan na nešto više od pola miliona maraka. Šemsudin Mehmedović se za trajanja suđenja branio kako je podjela oružja građanima izvršena u vrijeme neposredne ratne opasnosti (u zimu 1996.), uz usmenu suglasnost pretpostavljenih, a na temelju povjerljive procjene političko-sigurnosne situacije?! Maratonski sudski proces Mehmedoviću i njegovim prvim suradnicima na koncu je završen oslobađajućim presudama.

SAB BANKA

U Federalnoj upravi policije također je utvrđeno da je nestao dio i originalne dokumentacije u predmetu SAB Banka. Sudski proces koji se vodio u vezi sa SAB bankom je bio protiv Alemka Nuhanovića, koji je banci ostao dužan 6,2 miliona KM te je zbog prevare odslužio kaznu od četiri godine zatvora.

U obrazloženju policije rečeno je da je Alemko Nuhanović, u svojstvu direktora preduzeća Alemko Company, Alemko Komerc i Pansion Alemko, od 1995. do 1999. godine doveo u zabludu osobe SAB banke, Privredne banke Sarajevo te druge privredne subjekte iz Federacije Bosne i Hercegovine u pogledu stanja i priliva sredstava na žiroracune njegovih preduzeća i na taj način dobijao odobrenja za kratkoročne kredite i isporuku roba.

“Za obezbjeđenje vraćanja odobrenih kredita i preuzete robe Nuhanović je povjeriocima izdao ukupno 34 ovjerena i potpisana akceptna naloga, iako je znao da su žiroračuni njegovih preduzeća blokirani. Osim toga, Nuhanović je od 1994. do 1999. godine, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga, poreza na dobit i poreza na plaće, putem maloprodajnih objekata vlastitih preduzeća stavljao u promet raznu robu, ostvarujući na taj način dobit i isplaćujući plaće zaposlenima, a što nije evidentirao u poslovnim knjigama i tako izbjegao plaćanje poreskih obaveza u iznosu višem od pola miliona maraka”.

LEUTAR

Istragom u FUP-u do sada je utvrđeno da u više od deset predmeta nedostaje dio originalne dokumentacije, među kojima i dio dokumenata iz predmeta atentata na zamjenika federalnog ministra unutrašnjih poslova Joze Leutara. Inače, ovaj predmet vodi Tužiteljstvo Kantona Sarajevo, međutim i nakon skoro 17 godina ovaj predmet i dalje je misterija. Počinioci i nalogodavci ovog ubistva još nisu pronađeni.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više