Fresh Press portal
Početna » Blog » Nesuočavanje s prošlošću dovodi do jačanja ekstremizma
BIH

Nesuočavanje s prošlošću dovodi do jačanja ekstremizma

nesuocavanje-s-prosloscu-dovodi-do-jacanja-ekstremizma-bozovic_5d83c23532f9b
Šef Kancelarije Savjeta Evrope u Beogradu Tobias Flessenkemper kazao je povodom 70. godišnjice Vijeća Evrope da su oživljavanje rasizma, ksenofobije i antisemitizma, stvaranje atmosfere netolerancije, primjetno nasilje protiv migranata i propratni ponižavajući tretman alarmantni.

On je u Beogradu na konferenciji “Borba protiv netolerancije i promocija jednakosti” naveo da je podjednako alarmantan porast agresivnog nacionalizma i etnocentrizma, koji predstavljaju nove forme ispoljavanja ksenofobije.

Politički analitičar iz Beograda Luka Božović kazao je za Vijesti.ba da je činjenično stanje da širom Evrope postoji tendencija koju je primijetio šef Kancelarije Savjeta Evrope u Beogradu u svom govoru.

“Jačanje partija i pokreta ekstremne desnice nije nikakva novina širom Evrope, a različite antisemitske, rasističke i ksenofobne izjave dolaze i iz partija kako desnog tako i lijevog centra”, kaže Božović.

On je podsjetio na skorašnje komentare sekretarke hrvatske ambasade u Berlinu koje je objavljivala na društvenim mrežama koji su zagovarali bijelu Evropu što je izrazito rasistički.

Božović dodaje da je pitanje tačnosti ovih tvrdnji Tobiasa Flessenkempera neopsorno.

“U cijeloj Evropi nema organizacije koja je mjerodavnija da ih iznosi od Savjeta Evrope, jer su u pitanju vrijednosne ocjene aktuelne situacije. Savjet Evrope pod svojim okriljem ima i ECRI u čijim izvještajima se vrlo precizno može vidjeti izvor ovih tvrdnji”, pojašnjava naš sagovornik.

Na pitanje šta je glavni razlog za oživljavanje rasizma u Evropi, Božović odgovara;

“Od 2008. godine u Evropi jačaju ekstremno desničarski populistički pokreti i partije koji su djelimično posljedica finansijske krize i koji su iskoristili sve slabosti tradicionalnih partija kako bi došli do jednog dijela birača. Takođe, tradicionalno najjače partije lijevog i desnog centra često ne raguju očekivano i blagovremeno na ekstremnu desnicu, a negdje i preuzimaju narative kako bi na pogrešan način sačuvali glasove”.

Božović dodaje da je migrantska kriza od strane ekstremnih desničara i profašističkih političara kakvi su Štrahe i Salvini iskorištena za dalje jačanje njihovih političkih pozicija propagiranjem rasizma.

Božović je pojasnio i to po čemu su Srbija i druge zemlje regiona drugačije u odnosu na neke evropske zemlje kada su u pitanju kršenja ljudskih prava.

“Prvo, nivo dostignutih ljudskih prava u zemljama regiona je ispod nivoa većine evropskih zemalja. Drugo, neraščišćeni odnosi iz prošosti, nedostatak suočavanja sa prošlošću, nejasno određenje prema ratnim zločinima, i promovisanje zločinaca u heroje sa svih strana direktno vodi ugrožavanju manjinskih zajednica u svim državama”, kaže on.

On dodaje i kako trend jačanja ekstremne desnice nije zaobišao region.

“U Hrvatskoj, gdje osim ekstremno desničarskih partija kao što je HČSP, i HDZ i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otvoreno koketiraju sa ustaštvom direktno je ugrozio srpsku manjinu i doveo do talasa nasilja nad Srbima koji su ostali da žive u Hrvatskoj”, zaključio je Luka Božović.

(Vijesti.ba)

Povezani članci

Znakovi prošlih života na tijelu: Šta znače Vaši urođeni biljezi i madeži?

D.C

8 fotografija koje nauka ne može da objasni!

DK

Izmijenjeni sporni zaključci o provjeri ratne prošlosti sudija i tužilaca

DK

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više