Fresh Press portal
BIH

Njemačka podržava evropsku perspektivu BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je danas u nastupnu posjetu ambasadoricu Savezne Republike Njemačke u BiH Margret Mariju Uebber.

Crnadak je iskazao zadovoljstvo razinom bilateralnih odnosa između BiH i Njemačke, te naglasio da su odnosi dviju zemalja odlični i prijateljski.

Zahvalio je na kontinuiranoj potpori i pomoći Njemačke Bosni i Hercegovini na putu evropskih integracija, naglašavajući da je najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH da postane članica Evropske unije.

Govoreći o formiranju vlasti u BiH, ministar Crnadak je rekao da taj proces predugo traje, što prouzrokuje brojne probleme u funkcioniranju institucija na razini BiH.

On je izrazio nadu da će vlast ubrzo biti formirana, kako bi BiH nastavila s efikasnijom provedbom preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

Uebber je zahvalila ministru Crnatku na dobrodošlici i naglasila da Njemačka snažno podržava evropsku perspektivu BiH, te da će nastaviti aktivno podupirati provedbu reformi u zemlji.

Sugovornici su ocijenili da evropske integracije donose Bosni i Hercegovini i njenim građanima bolju kvalitetu života u smislu veće zaposlenosti, bolje ekonomije, poštivanja ljudskih prava te unapređenja u području demokracije i vladavine prava, osobito borbe protiv korupcije.

Razmijenjena su mišljenja i o ekonomskoj suradnji BiH i Njemačke, pitanju odlaska mladih iz BiH, daljnjem jačanju regionalne suradnje u sklopu Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6), te pitanjima od globalnog značaja, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Povezani članci

Ronioci na Maldivima iskazali podršku Kini u borbi protiv virusa

E.H

Prestaje podrška za “Windows 7”

E.H

Brojne poruke podrške rukometašima BiH

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više