Fresh Press portal
Početna » Blog » Objavljen Zbornik ‘Rodna ravnopravnost: Teorija, pravo, politike’
BIH

Objavljen Zbornik ‘Rodna ravnopravnost: Teorija, pravo, politike’

objavljen-zbornik-rodna-ravnopravnost-teorija-pravo-politike-rodna-ravnopravnost-zbornik_5dab0a9152530

Zbornik “Rodna ravnopravnost: Teorija, pravo, politike”, koji su zajednički objavili Sarajevski otvoreni centar i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, izašao je iz štampe krajem septembra.

U zborniku koji su priredili Saša Gavrić i Amila Ždralović objavljeno je 19 radova koje potpisuje 17 autorica i autora.

Riječ je o profesorima s bh. univerziteta i ekspertima iz prakse. Zbornik je zamišljen kao uvod u rodne studije, čemu je prilagođena i forma i sadržaj tekstova.

Radove potpisuju: Adnan Kadribašić, Adrijana Hanušić Bećirović, Amila Ždralović, Belma Buljubašić, Damir Banović, Elmaja Bavčić, Dženita Hrelja Hasečić, Jelena Milinović, Midhat Izmirlija, Milena Karapetrović, Natalija Petrić, Nedim Kulenović, Sandra Zlotrg, Sanela Bašić, Valida Repovac Nikšić, Zlatiborka Popov Momčinović i Zorana Antonijević.

Docentica na Pravnom fakultetu Amila Ždralović smatra da će ovaj uvod u rodne studije biti od koristi studentima fakulteta društvenih nauka u BiH, te uticati na orodnjavanje tema koje se već obrađuju u različitim nastavnim aktivnostima.

– Raditi na ovakvoj publikaciji jeste i svojevrsna feministička intervencija u naučne discipline. A opet – suviše je očekivati radikalne promjene. Isto tako vjerujem da su feminističke perspektive već prisutne u nastavi, a autorice i autori koje/i su se okupili oko ovog zbornika su nastojali ponuditi i tekstove koje one/i žele i mogu koristiti – istaknula je za Fenu Ždralović.

U zborniku su okupljeni autori s različitih javnih univerziteta te eksperti iz prakse, civilnog društva i međunarodnih organizacija koji kroz pojedinačne radove čitateljima nude uvod u istoriju i teoriju rodnih studija, predstavljaju međunarodni i domaći okvir javnih politika i institucija za rodnu ravnopravnost te prezentiraju pregledne uvode u različite sektorske teme.

Zbornik je pisan s namjerom da se ponudi kao koristan alat u nastavi na fakultetima društvenih nauka u BiH te kao osnova za dalje bavljenje tom temom.

(Vijesti.ba / FENA)

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više