Fresh Press portal
Početna » Blog » Ombudsmani BiH pozivaju na poštovanje sloboda i različitosti
BIH TOP VIJESTI

Ombudsmani BiH pozivaju na poštovanje sloboda i različitosti

ombudsmani-bih-pozivaju-na-postovanje-sloboda-i-razlicitosti-ombudsman-bih_5e1dd3081edab
Ombudsmani Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić povodom Svjetskog dana vjerskih sloboda 15. januara pozivaju na poštovanje sloboda i različitosti, promovisanje tolerancije i dijaloga, te izgradnju društva u kojem svaki pojedinac ili …

… grupa imaju mjesto i osjećaju se uključeni.

Ombudsmani ističu da je Bosna i Hercegovina obavezna da osigura svim građanima vjerska prava i slobode bez diskriminacije, po bilo kome osnovu.

Ova obaveza proističe iz osnovnih postulata demokratije i demokratskog društva, u kome svako ima pravo na slobodu vjeroispovijesti, što podrazumijeva slobodu da svaki čovjek, sam ili u zajednici sa drugima, javno ili privatno, manifestuje svoju vjeru ili uvjerenje podučavanjem, običajima, molitvom i obredom.

Pošto je bitno da ljudska prava budu zaštićena pravnim poretkom, ombudsmani ističu da je i pravo na slobodu vjeroispovijesti u BiH utemeljeno na Ustavu BiH, po kome BiH i entiteti će osigurati najviši nivo ovih prava i sloboda, a čiji standardi su predviđeni i međunarodnim aktima, kao što su Univerzalna deklaracija UN, Pakt o političkim i građanskim pravima, Evropska konvencija o ljudskim pravima i građanskim slobodama, koji imaju prioritet u primjeni nad svim ostalim zakonima.

Ombudsmani stoga smatraju da su neophodne neprekidne mjere na uspostavljanju međunarodnih standarda kojima se garantuju i osiguravaju vjerske slobode, kako većinskih, tako i manjinskih naroda u BiH, a posebno na podizanju svijesti kod građana i u institucijama o potrebnom visokom stepenu nacionalne i vjerske tolerancije u BiH, kao veoma važnom standardu za multietnička i multivjerska društva, kao što je to BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više