Fresh Press portal
Početna » Blog » Općina Bileća više nema novca, ostaje samo spomenik Draže Mihailovića i dugovi
BIH TOP VIJESTI

Općina Bileća više nema novca, ostaje samo spomenik Draže Mihailovića i dugovi

bil
Nezaposlenost, manjak radnih mjesta i besperspektivnost mladih očito nije na listi problema koje nadležni trebaju podhitno rješavati. Na listi je spomenik ratnom zločincu koji je izgrađen i osveštan.

Spomenik neće donijeti niti jedne marke Bileći, a mladima definitivno neće ponuditi adekvatno obrazovanje i posao. On će domaćem stanovništvu dati samo povratak u mračnu prošlost, koju oni koji još nisu otišli iz Bileće ne žele tako posmatrati.

A realnost je, zapravo, drugačija. Zbog havarije u Platu u Bileću ne stižu ni pare od naknade za potopljeno zemljište iz HET-a. Veliki problem je što više od pola općinskog budžeta ide za plate radnika, izvještava ATV.

Prije samo 26 dana menadžer Općine Bileća Mihajlo Vujović rekao da spomenik Draži Mihailoviću za ovaj grad znači završetak Drugog svjetskog rata u Bileći i da se njime šalje poruka međusrpskog pomirenja.

Kada i kako će općina Bileća izaći iz finansijske blokade niko ne zna. Ne znaju ni nadležni koji ne žele o tome govoriti pred kamerama, ali i oni priznaju najviše ispaštaju građani Bileće, a ponajviše oni zaposleni u ovoj administraciji.

Plate nema, a ko zna hoće li je i biti, komentar je radnika, koji također ne žele javno govoriti. U sindikatu kažu nižim budžetskim korisnicim se već duguju dvije plate, a poručuju da će zarađeno tražiti na sudu.

“U slučaju kašnjenja plate mi ćemo sve probleme rješavati putem Agencije za mirno rješavanje radno-pravnih soporova, a u zadnjem slučaju i putem suda. Tolerantni smo do kraja mjeseca za prethodni mjesec da možemo sačekati platu, teško je živjeti sa ovom platom koja je minorna i mala, a ne bez plate”, rekao je Milorad Vojnović, predsjednik Sindikata opštine Bileća.

I u Centru za socijalni rad su se uhvatili za glavu, plaše se da ne ispaštaju najosjetljivije kategorije. Iako resorno ministarstvo na vrijeme uplati novac za socijalnu pomoć, radnicima Centra su ruke vezane jer je račun opštine blokiran.

Iz Poreske uprave Republike Srpske kazali su da do danas dug Općine Bileća iznosi 204.500 KM. Dodaju da ova Opština nema reprogramiranih poreskih obaveza. Dug u redovnoj naplati iznosi 94.565 maraka, a dug po rješenjima prinudne naplate iznosi 109.960 maraka.

Do kada će mještani Bileće, ali i mnogih drugih mjesta u BiH, trpiti ovakvu situaciju i “opraštati” nadležnima retrogradne politike i retoriku straha i mržnje koja ih održava na vlasti nije poznato. Poznato je samo da će mnoga od tih mjesta ostati bez lokalnog stanovništva, ako se u obzir uzme trend iseljavanja u potrazi za životom dostojnim čovjeka.

IZVOR: Klix.ba

Povezani članci

Zaposleno samo 2.000 radnika, mladi ne vide perspektivu

E.H

U Bilećkom jezeru ulovio soma teškog 85 kilograma i dugog 2,4 metra

E.H

Jasmin Mahmuzić: “30 milijardi je u bankama, to je naš novac”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više