Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Ovih šest simptoma ukazuju na pojavu krvnih ugrušaka nakon vakcinacije

Krvni ugrušci praćeni niskim brojem krvnih pločica (trombocita) mogu se pojaviti od četiri do 20 dana nakon vakcinisanja

Nuspojave koje se pojavljuju unutar dva ili tri dana nakon vakcinacije očekivane su i česte. Većina njih su blage i lokalnog karaktera, te ne zahtijevaju daljnju medicinsku pomoć, piše Ordinacija.

 

Krvni ugrušci praćeni niskim brojem krvnih pločica (trombocita) mogu se pojaviti od četiri do 20 dana nakon vakcinisanja.

 

Mogućnost pojave poremećaja zgrušavanja krvi kao moguće nuspojave izrazito je niska, ali osobe trebaju biti svjesne mogućih simptoma kako bi ih prepoznale i zatražile hitnu medicinsku pomoć koja će im omogućiti pravovremeno liječenje i smanjenje rizika za razvoj komplikacija.

 

Vakcinisane osobe trebaju bez odgode potražiti hitnu medicinsku pomoć ako primijete sljedeće simptome:

 

– kratkoća daha (otežano disanje)

– bolovi u prsima

– oticanje nogu

– dugotrajni bolovi u stomaku

– neurološki simptomi, poput teške i dugotrajne glavobolje ili zamućeni vid

– znakovi sitnog tačkastog krvarenja (modrice) na koži udaljene od mjesta primjene vakcine.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više