Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Pezzuto: Konstitutivni narodi u BiH će napredovati na putu pomirenja i opraštanja

Nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, poručio je danas u Sarajevu da “žele vjerovati da će i u BiH konstitutivni narodi, koji već žive u miru, moći napredovati na putu pomirenja i opraštanja.”

Pezzuto je govorio prije redovne sesije Kruga 99 o temi “Mir kao put nade: dijalog i pomirenje”. Današnji sastanak, kako je rečeno, ima za temu: “Dijalog i pomirenje kao put mira”.

“Razvijajući ovu temu, slijedit ćemo poruku pape Franje za 53. Svjetski dan mira, koji katolička zajednica slavi svakog 1. januara. Izlaganje je sastavljeno iz dva dijela. U prvom se navodi temeljni uzrok, a ne neposredni i konkretni, svakog rata: to je netolerancija prema različitosti drugoga, koja plaši i izaziva nepovjerenje. Stoga ga treba zatrti i eliminisati. Ta logika, sama po sebi negativna, nažalost, vodi u rat”, pojasnio je Pezzuto.

Kako je kazao, u drugom dijelu izlaganja, međutim, govorit će se o pozitivnim mjerama koje treba poduzeti kao lijek za postizanje mira.

Pezzuto je rekao da su “to dijalog i međusobno slušanje, koji njeguju povjerenje i prepoznavanje drugoga (tj. različitoga) brata, čije je porijeklo – kao i svakog ljudskog bića – od Boga”.

Nakon što se ostvari ozračje bratstva, neće biti teško zauzeti se u ‘strpljivom traženju istine i pravde’ koje u vidu postizanja istinskog, konačnog i trajnog mira mora biti prevladano pomirenjem i oprostom. Stoga, želimo vjerovati da će i u BiH, u kojoj je mirovni proces u toku od kraja devedesetih godina, konstitutivni narodi, koji već žive u miru, moći napredovati na putu pomirenja i opraštanja te pridonijeti njegovom trajnom ostvarenju”, poručio je Pezzuto.

Iz Kruga 99 poručili su da u cjelini podržavaju političke, moralne i druge stavove koji su iskazani u papinoj poruci povodom 1. januara.

(Vijesti.ba / AA)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više