Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

PIC osudio “skup potpore hrvatskim uznicima u Hagu” najavljen u Mostaru

Ne treba praviti nikakve poteze, ni u Mostaru niti drugdje, koji za posljedice imaju produbljivanje podjela i podizanje tenzija.

SARAJEVO (AA) – Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) danas su osudili događaj nazvan “Veliki skup potpore hrvatskim uznicima u Hagu te svim nepravedno optuženim i osuđenim hrvatskim braniteljima HVO-a”, koji je najavljen za 8. juni ove godine u Mostaru, prenosi Anadolu Agency (AA).

Politički direktori su naglasili da sve institucije u Bosni i Hercegovini, uključujući političke, vjerske i organizacije civilnog društva, treba da djeluju u pravcu promoviranja pomirenja, međusobnog razumijevanja i tolerancije, te izbjegavaju događaje, aktivnosti i retoriku koji produbljuju podjele, što uključuje i glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca, istorijski revizionizam, te provokativnu upotrebu simbola.

Ne treba praviti nikakve poteze, ni u Mostaru niti drugdje, koji za posljedice imaju produbljivanje podjela i podizanje tenzija.

Politički direktori Upravnog odbora PIC-a čvrsto su uvjereni da oni koji podržavaju ovakve skupove, čiji je cilj podrška optuženim i osuđenim ratnim zločincima, ne djeluju u skladu sa evropskim vrijednostima, vladavinom prava ili vlastitim deklariranim težnjama ka članstvu u Evropskoj uniji i sudjelovanju u demokratskim procesima.

Dvodnevna sjednica PIC-a, koja je počela danas, završava sutra, a nakon nje planirano je obraćanje novinarima i javnosti vioskog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više