Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Podrška preživjelima seksualnog nasilja tokom konflikta

Sarajevo je 25. i 26 septembra bilo domaćin regionalne konferencije koju je organiziralo Međureligijsko vijeća Bosne i Hercegovine (MRV), Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) uz podršku Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini.

Glavna tema konferencije bilo je održanje mira kroz izgradnju povjerenja i pomirenja, s ciljem podrške osobama koje su preživjele ratne traume.

Konferenciju je otvorio predsjedavajući MRV-a u Bosni i Hercegovini, gospodin Jakob Finci, te naglasio da izradnja mira i povjerenja nema vremenski rok. Uvaženi predstavnici i poglavari Međureligijskog vijeća Husein ef. Smajić, Mitropolit Hrizostom i nadbiskup Vinko kardinal Puljić  također su istakli važnost uloge vjerskih zajednica u izgradnji i očuvanju mira i pružanju podrške osobama koje su preživjele seksualno nasilje tokom konflikta.

– Cilj ove konferencije jeste da zajedničkim snagama prevaziđemo podijeljenost zajednica i da uz pomoć vjere radimo na izgradnji mira za koji nikada nije kasno. Drugi cilj jeste da pružimo podršku preživjelim osobama seksualnog nasilja tokom konflikta, kojima je vjera veliki oslonac u njihovoj borbi. Moramo proširiti naše vidokruge i prestati sa stigmatizacijom koju činimo svjesno ili nesvjesno – istakao je Finci.

Aynabat Atayeva, predstavnica UNFPA u Bosni i Hercegovini, iskazala je važnost kontinuirane borbe protiv stigme kako bi se konačno podvukla crta i spriječilo transgeneracijsko širenje traume.

– Vrlo je važno da govorimo o osobama koje su preživjele seksualno nasilje u sukobu. Tema stigmatizacije neće nestati sama od sebe i ukoliko ne djelujemo prenosit će se neprestano dalje na porodicu i čitavu zajednicu.  Potrebno je da svi zajedno aktivno radimo na ovoj temi, naročito uz pomoć vjerskih zajednica. Ovo je prilika da investiramo i  u žene i mlade aktiviste i povećamo njihove kapacitete, jer oni igraju jednu od ključnih uloga u ovom procesu – izjavila je Atayeva.

Konferencija je okupila predstavnike vjerskih zajednica i organizacija iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova (UNSCR 1244), te udruženja preživjelih, predstavnike političkih institucija, akademske zajednice, civilnog društva, Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih institucija u jugoistočnoj Evropi. Razmjenom iskustva doneseni su konkretni prijedlozi o poboljšanju trenutne situacije koja se temelji na širenju poruka mira i međusobnog razumijevanja, a zaključeno je da vjerske zajednice imaju ključnu ulogu u ovoj borbi.

– Rad zajednica i pojedinaca u Bosni i Hercegovini u borbi protiv stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u konfliktu je za svaku pohvalu. Iskustvo iz Bosne i Hercegovine će biti izuzetno korisno i za međunarodnu konferenciju koja će se održati u novembru u Londonu. Bitno je naglasiti da zajedničkim naporima možemo prevazići sve prepreke i postići značajan iskorak u ovoj borbi, a ova konferencija u Sarajevu predstavlja jak temelj za sve dalje aktivnosti – izjavio je Matthew Field, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini.

Peter Van der Auweraert, šef misije IOM-a za Bosnu i Hercegovinu, zahvalio se svim organizacijama, instituacijama i pojedincima u borbi za osobe koje su preživjele seksualno nasilje tokom konflikta, te naglasio da se samo zajedničkim naporima mogu postići promjene, ali i da vjerske zajednice igraju najveću ulogu u tome.

– Sama činjenica da postoji Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini koje je aktivno dugi niz godina, od velikog je značaja za zemlju koja još  prolazi period postkonfliktnog oporavka. Religija zauzima posebno mjesto u ovoj državi, te zajednički nastup svih vjerskih zajednica povodom ove teme predstavlja snažnu poruku svima nama – izjavio je Van der Auwraert.

Konferencija je dio zajedničkog programa UN-a „Traženje zaštite, podrške i pravde za preživjele žrtve seksualnog nasilja tokom konflikta u Bosni i Hercegovini“, koji su provele organizacije IOM, UNDP, UNFPA i UN Women, saopćili su organizatori.

Zajednički program je podržan od Ureda specijalne predstavnice generalnog sekretara UN-a za seksualno nasilje u konfliktu, a finansiraju ga Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, fond UN Action i Vlada Kanade.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više