Fresh Press portal
BIH Vijesti

Poplavljeno oko 200 stambenih objekata u Prijedoru

Usljed intenzivnih padavina došlo je do naglog rasta nivoa vodostaja rijeke Miloševice i Puharske u Prijedoru i plavljenja oko 200 stambenih objekata te presijecanja putnih komunikacija u zoni tih vodotoka.

Na sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije, sinoć je zbog ugroženosti značajnog broja objekata od poplave u naseljima Topolik, Vrbice, Donji Orlovci, Raškovac, Čejreci, Puharska i druga, proglašen prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava na području grada Prijedora.

Od Teritorijalne vatrogasne jedinice i drugih subjekata zaštite i spašavanja zatraženo je preduzimanje mjera zaštite i spašavanja u zonama ugroženosti od poplava prema iskazanim potrebama na terenu, a prije svega na pružanju pomoći u slučajevima potreba evakuacije stanovništva i životinja.

Traži se i angažovanje mehanizacije i ljudstva na postavljanju vreća pijeska radi sprečavanja prodora plavnih voda u stambene objekte u zonama zahvaćenim poplavom, saopćeno je iz Gradskog štaba za vanredne situacije u Prijedoru. BiH: U porastu rijeke u Krajini, najviše kiše palo u Bihaću

Usljed obilnijih padavina koje su registrovane u Bosni i Hercegovini, posebno u zapadnim dijelovima zemlje došlo je do porasta vodostaja rijeka, a naročito u Krajini, javlja Anadolu Agency (AA).

Ipak, za sada su sve rijeke ispod kritične tačke, odnosno nema opasnosti od izlijevanja.

Tako je nivo rijeke Une u Bihaću na nivou 62 centimetra, što je 38 centimetara ispod kritične tačke. Istovremeno navodi se kako nivo rijeke Une ima tendenciju daljnjeg rasta.

I rijeka Sana je u porastu i prognozira se njen daljnji rast. Njen nivo u Sanskom Mostu je 222 centimetra što je znatno ispod kritične tačke izlijevanja koja inače iznosi 380 centimetara.

Nivo rijeke Miljacke u Sarajevu (Ćumurija) je 97 centimetara i stagnira.

Inače, najveće količine padavina registrovane su u Krajini, te pojedinim dijelovima sjeverne i centralne Bosne.

Tako je najviše padavina zabilježeno u Bihaću i to 84 mm, a velike količine evidentirane su i u Bosanskom Novom 70 mm.

Obilnijih padavina bilo je i na području Banja Luke, Mrkonjić Grada, Jajca, Prijedora, Sanskog Mosta, te Gradačca, dok su nešto manje padavine zabilježene na području Doboja, Livna i Mostara.

Sporadične padavine sa malim intenzitetom kiše evidentirane su i na području Bijeljine, Bileće, Bjelašnice, Bugojna, Čemerna, Gacka, Neuma, Nevesinja, na Ivan Sedlu, u Sarajevu, na Sokocu, u Trebinju, Tuzli, Višegradu, Zenici i Zvorniku.

U Čelincu pod vodom 20 domaćinstava

Rječica Jošavka u Čelincu se izlila duž cijelog toka i zaplavljeno je 20 domaćinstava, potvrđeno je jutros iz Civilne zaštite RS-a.

Saobraćaj na putnoj komunikaciji Jošavka – Prnjavor je u prekidu.

Na terenu su pripadnici Civilne zaštite i vatrogasci, koji prate situaciju i preduzimaju aktivnosti prema potrebi.

Zbog obilne kiše i, prije svega površinskih voda, u Prijedoru je proglašen prvi stepen odbrane od poplave. Voda manjih vodotokova Puharske i Miloševice se povukla, a ostalo je ona u depresijama.

Površinske vode u općini Novi Grad/Bosanski Novi su se povukle. Kiša i dalje pada pa civilna zaštita, vatrogasci i komunalne službe dežuraju i izvršavaju svoje zadatke.

Rijeka Una raste, ali je u koritu.

U ostalim krajevima RS-a nema izlivanja vodotoka usljed kiše, navode iz Civilne zaštite RS-a, čije specijalizovane jedinice za zaštitu i spašavanje na vodi i pod vodom, sa pumpama velikog kapaciteta su u pripravnosti, kao i tim za prečišćavanje vode.

U Cazinu obustavljen saobraćaj na dijelu puteva zbog poplava

Zbog izlijevanja vode na kolovoz, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-403a Cazin-Gata, u mjestu Tržačka Raštela, javlja Anadolu Agency (AA).

Istovremeno, otežano je saobraćanje na magistralnim putevima M-4.2 Cazin-Velika Kladuša, u mjestu Ćoralići i M-14 Srbljani-Bosanska Krupa, kao i na regionalnom putu R-476 Čelinac-Dubrava Stara, u mjestu Grabovac.

Kako navode iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) usporeno je saobraćanje u cijeloj BiH, posebno u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima.

Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnom stanju na putevima. Skreće se pažnju i na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz.

Povezani članci

Građani bijesni – Doboj ponovo pod vodom

E.H

Sedmero poginulih u oluji u Evropi, stotine hiljada domaćinstava bez struje

E.H

Brazil: U poplavama i klizištima deseci poginulih

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više