Fresh Press portal
BIH

Porazni podaci: Mladima karte u jednom smjeru i bijeg iz BiH

porazni-podaci-mladima-karte-u-jednom-smjeru-i-bijeg-iz-bih-nezaposlenost-demonstracije-696x456_5dfbc8c074188
Procenat nezaposlenosti mladih, bilo da iznosi 46,7 ili 33,8 posto, pokazatelj je alarmantnog stanja i potrebe da se u rješavanje problema uključi cjelokupna društvena zajednica.

Da li je naša država sa 46,7 posto nezaposlenih u dobi od 15 do 24 godine druga na listi zemalja sa najvećom stopom nezaposlenosti mladih, kako to tvrdi magazin The Economist,  ili smo pak na nešto boljoj poziciji na tom neslavnom spisku?

Bh. mladi pretjerano ne mare za tu statistiku, te kupujući karte u jednom smjeru, masovno napuštaju zemlju u potrazi za boljim životom.

Za ohrabrenje im nisu ni podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH, prema kojima u ovoj godini stopa nezaposlenosti iznosi 33,8 posto.

Naprosto, kompletan sistem u BiH mladima nije pružio dovoljnu podršku za ostanak u zemlji i samostalne preduzetničke aktivnosti.

“Pri tome se ne misli samo na podršku institucija. Vidjeli smo da mladi čak nemaju dovoljnu podršku ni od svojih porodica, prijatelja i okoline kada se odluče na korak samozapošljavanja”, kaže za Vijesti.ba Aldin Alić iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Osim podrške, mladima nedostaju i finansijska sredstva da mogu pokrenuti vlastite biznise.

“Kada govorimo o zapošljavanju, uslovi koji se trenutno nude u realnom sektoru nisu u potpunosti zadovoljavajući”, ističe naš sagovornik.

Ukazuje i na problem nepovjerenja mladih u institucije vlasti.

“To nepovjerenje je ogromno i mladi misle da su određeni poslovi rezervisani samo za odabrane”, dodaje Alić.

Prema njegovim riječima, neophodno je mladim ljudima u BiH pružiti mnogo više prilika za razvoj vještina tokom formalnog obrazovanja, kako bi bili spremni i sposobni obavljati posao u punom kapacitetu.

“Takođe, važno je, kroz promociju preduzetništva, ohrabriti i osnažiti mlade, a potom i podržati ih, prilikom pokretanja preduzetničkih aktivnosti”, mišljenja je Alić.

Kako bi se spriječio odlazak mladih iz BiH, a procenat nezaposlenosti bio manji, zaključuje, neophodan je angažman i doprinost cjelokupne društvene zajednice.

(Vijesti.ba)

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više