Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Postoje opcije za formiranje vlasti na nivou BiH

“Smatram da je uključivanje SDS i PDP u pravljenje nove većine na nivou BiH legitimno i da je moguće napraviti izlaz iz ove situacija”, kaže Mladen Bosić, delegat SDS u Domu naroda BiH.  Bosić navodi da je moguća varijanta i da se otvore razgovori oko koncentracione vlasti ili tehničke vlasti u Bosni i Hercegovini.

Bosić u intervjuu Insajderu kaže da je krajnje neodgovorno od političara koji za sebe tvrde da imaju legitimitet i da su dobili podršku građana da vrše vlast da ne mogu da nađu način da se dogovore šta je to u interesu građana.

“Očigledno je da ti ljudi koji su vodili pregovore ne misle o interesima društva, već samo o svojim ličnim interesima. To, vjerovatno, vuče korjene od političke atmosfere koje je ovdje napravljena u želji da pojedini lideri napumpaju svoju popularnost tako što će kazati da su oni beskompromisni branioci nacionalnih interesa i u toj igri su se negdje zaglavili. Drugi razlog za koji mislim da je doveo do ovakve situacije je Dodikova i Čovićeva odluka da prave čvrstu i nepokolebljivu koaliciju protiv trećeg partnera i to je dovelo do dodatnog nepovjerenja koje će teško u narednom periodu biti razbijeno”.

Bosić je mišljenja da je, ako nema prostora da dosadašnji akteri naprave vlast , sasvim u redu i potrebno da se vidi postoje li bilo kakve druge opcije kako bi se ovaj gordijev čvor razvezao.

“Treba staviti na sto sve mogućnosti da bi se došlo do neke vlasti koja bi trebalo da odblokira procese. Zvuči nevjerovatno da su oni spremni da žrtvuju bilo kakav društveni napredak zarad svojih fotelja i svojih prepucavanja. Primjer za to su ogromna sredstva koja treba da se upotrijebe za investicije u oba entiteta koja stoje na računima, jer nije moguće praviti bilo kakve kreditne, već ranije dogovorene, aranžmane dok to ne potvrdi Parlament BiH koji je Dodik blokirao kao svoj adut u međusobnim ucjenama”, kazao je Bosić.

Prema njegovim riječima, uključivanje SDS i PDP je legitimno i da je moguće napraviti izlaz iz ove situacija, ali mu se čini da su dosadašnji akteri sami sebi pozatvarali vrata.

“Sve opcije su moguće ako bi donijele nešto bolje i na neki način sve izvukle iz ove duboke krize. Ovdje se ne radi samo o Republici Srpskoj i Srbima već o svima koji žive u Bosni i Hercegovini.”, kazao je Bosić, dodajući da je krajnje vrijeme da se to završi.

“Treba sačekati da prođe i ova najava da su otvorili vrata i da postoji neki zrak svjetla i da će vlast formirati ovi koji su do sada radili na tome. Treba sačekati ishod te priče i onda je definitivno svima jasno gdje se nalazimo poslije toga”.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće pucanje saveza Čović – Dodik, Bosić odgovara:

“Taj savez, u suštini, nije prirodan i zasnovan je isključivo na interesima borbe protiv treće strane u Bosni i Hercegovini, odnosno na neki način prijetnje razvaljivanja Dejtonskog sporazuma. Smatram da ako bi formirali bilo kakvu vlast ona bi bila blokirana sa treće strane. To ne bi davalo rezultat. Moguća je varijanta da se otvore razgovori oko koncentracione vlasti, odnosno tehničke vlasti u Bosni i Hercegovini”.

Na pitanje šta koncentraciona vlast u praksi znači, Bosić objašnjava da se u  formiranje vlasti uključe svi koji su dobili glasove građana da bi se društvo izvuklo iz ovakve situacije nazadovanja, ekonomskog propadanja i rasta tenzija u društvu.

“U ovom trenutku postoje varijante i tehničke vlasti, koja je bolja nego ništa, koncentracione vlasti i treća varijanta, vršenje vlasti od strane prethodnog Savjeta ministara”, kazao je Bosić.

Kada je riječ o vanrednim izborima, Bosić smatra da je to nemoguća misija.

“Prije svega što su tu, bez obzira ko bi pobjedio, odnosi poremećeni i treba liječiti uzroke koji su doveli do ovoga. Uzroci su u politikama koje su vodili pojedini lideri na području cijele Bosne i Hercegovina i sva tri naroda i sada je potrebna neka vrsta zaokreta u shvatanju politike. U suštini, glavni problem koji stoji iza ovoga je nefunkcionisanje pravne države. Da pravna država funkcioniše i da se presjeku ilegalni tokovi novca koji se isisavaju iz budžeta i kojima ti lideri kupuju podršku medija, ali i birača, direktnom krađom i korupcijom, situacija bi svakako bila drugačija”, kaže Bosić.

Što se tiče rada Parlamenta BiH, Bosić kaže da mu nije zašto se ne zakaže sjednica da se formiraju komisije periodično, bez obzira što postoji rizik da ta sjednica ne uspije ili ne izglasa rezultate, ali smatra da bi to bila vrsta pritiska na one koji koče procese da budu žigosani odnosno odgovorni za ovo stanje i da bi vjerovatno pod tim pritiskom došlo do promjene njihovih stavova.

“Sličnu situaciju oko blokade smo imali i 2010. godine i sjećam se da smo upravo na takav način deblokirali u to vrijeme rukovodstva Parlamenta BiH, koje se desilo godinu i dva ili tri mjeseca od izbora”, kazao je Bosi.ć.

Da li je moguće do karaja godine formirati Savjet ministara, Bosić je mišljenja da postoji mogućnost i javnost je svjesna situacije u koju polako tone i morala bi pojačati svoj pritisak, te uz angažman dobronamjernih političara na sceni bi moralo dovesti do neke promjene.

“To zavisi i od situacija među strankama, kao što je ova situacija koja se dešava u vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj. Treba sve uraditi da što prije dođe do razriješenja ove situacije”, mišljenja je Bosić.

(Vijesti.ba / BN)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više