Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Potvrđeno: I SIPA je ušla u KCUS, poznato po čijoj naredbi postupaju

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo nalaze se i policijski službenici državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

“Policijski službenici SIPA-e nalaze se u KCUS-u, gdje postupaju po usmenoj naredbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo”, kazao nam je Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.

Kako smo već javili, tužioci Kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu, na čelu sa Seadom Kreštalicom, ušli su danas u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

“U ovoj fazi ne možemo govoriti o detaljima”, kratko nam je ranije kazala Azra Bavčić, glasnogovornica ovog tužilaštva.

Tužioci su u KCUS stigli – njihov dolazak je zabilježio i fotoreporter portala Radiosarajevo.ba – nakon što je danas odlučeno da će Tužilaštvo KS preuzeti istragu o navodima koji su se u javnosti pojavili proteklih dana o stanju u ovoj bolnici, posebno o liječenju teških COVID pacijenata i respiratorima.

Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je, na temelju medijskih natpisa, formiralo predmet koji se odnosi na pismo doktora sa KCUS, o upotrebljivosti respiratora u liječenju pacijenata, teške posljedice po zdravlje i život pacijenata, kao i druge probleme u funkcioniranju tzv. COVID odjela, u kojem će postupati u narednom periodu.

Tužilaštvo KS će sarađivati s državnim Tužilaštvom, koje također ima predmet o respiratorima ACM 812A, tzv. “malina respiratorima”.

Dogovoreno je da će Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo KS, u okviru navedenih predmeta, žurno djelovati koordiniranim aktivnostima, te razmjenjivati prikupljene informacije i dokaze, u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su respiratori ACM 812A stavljeni u funkciju i korišteni za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19.

Podsjetimo, ovog vikenda u medijima su se pojavila dva pisma o neupotrebljivosti ovih respiratora za liječenje COVID pacijenata.

Potpisnici oba pisma, kako se tvrdilo, jesu anesteziolozi s KCUS-a, no samo je za drugo pismo potvrđena autentičnost.

(Agencije)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više